Izvor: B92, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagdad: Ubijena dva novinara

Bagdad -- Naoružane osobe ubile su u Bagdadu kamermana i tonskog radnika američke mreže Ej-Bi-Si. Poginulo i osam američkih vojnika.

Kamerman Ala Ukladin Aziz (33) i tonac Saif Lit Jusuf (26) vraćali su se juče sa posla kada su im put preprečile naoružane osobe u dva automobila i primorale ih da izađu iz automobila kojim su se vraćali kući, navodi se u sapštenju Ej-Bi-Sija.

Dopisnik te mreže iz Bagdada Teri Makarti je rekao da je danas izgubio dva člana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodice i da se bez iračkih kamermana, koji su hrabro odlazili na zadatak, ne bi nikada videlo šta se dešava u Iraku.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), u Iraku je od 2003. godine poginulo 104 novinara.

"Ovaj besmisleni napad pokazuje zašto je Irak i dalje najopasnije mesto za rad u svetu", rekao je izvršni direktor CPJ Džoel Sajmon.

U saopštenju izvršnog direktora CPJ-a se navodi da u Iraku nijedan novinar nije bezbedan u obavljanju svog zadatka, a posebno irački novinari kojih je i najviše među poginulim novinarima u toj zemlji.

Nastradalo osam američkih vojnika

Pet američkih vojnika izgubilo je život u nekoliko odvojenih napada u Iraku, saopštila je danas američka vojska.

Dva vojnika američkih snaga ubijena su u petak kada je njihova patrola na severozapadu Bagdada napadnuta bombom i lakim naoružanjem, navela je vojska. Dva vojnika su u tom napadu ranjena.

Treći vojnik ubijen je istog dana u borbama u provinciji Anbar, saopštili su vojni zvaničnici.

Četvrti vojnik je ubijen u petak dok je patrolirao Bagdadom.

Peti vojnik danas je nastradao kada je njegova patrola naletela na minu postavljenu duž puta južno od iračke prestonice. U tom napadu ranjena su tri američka i dva iračka vojnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.