Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagdad: Poginulo 18, povređeno 20

Bagdad -- U samoubilačkom napadu automobilom u centru Bagdada danas poginulo 15 civila, 20 ih povređeno, saopštila policija.

Do eksplozije je došlo u većinski šiitskom delu Karada, u trgovačkom kvartu, koji se smatra prilično bezbednim iako je poslednjih 10 dana više puta bio meta napada.

Istovremeno, američka vojska je saopštila da su u eksploziji bombe postavljene na putu u iračkoj prestonici poginula tri pripadnika snaga SAD.

Broj mrtvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u eksploziji cisterne povećao se na 50

Broj žrtava današnjeg napada u Bagdadu, u kome je vozač-samoubica digao u vazduh cisternu sa gorivom, popeo se na 50, saopštila je iračka policija.

Prema najnovijim informacijama, vozač-samoubica nije uleteo u kolonu automobila koji su čekali gorivo na pumpi, kako je ranije bilo saopšteno, već da je svojom cisternom stao u red, a onda aktivirao eksploziv, javio je Rojters.

U tom napadu, u kvartu Mansur, na zapadu iračke prestonice, ima najmanje 60 ranjenih.

1.653 mrtvih civila u julu

U odnosu na jun, broj civila poginulih u raznim oružanim akcijama u Iraku se znatno povećao. Registrovano ukupno 1.653 mrtvih.

U junu je poginulo 1.227 civila, navela je vlada i dodala da je prethodnih meseca broj bio sličan, ali je u julu znatno povećan. Prema iračkim statističkim podacima, u julu je poginulo i 224 iračkih vojnika i policajaca.

U Iraku se, u odnosu na prethodne mesece, smanjio, međutim, broj poginulih američkih vojnika. U julu je poginulo 78 vojnika iz SAD, dok je u prethodnim mesecima taj broj bio najmanje 100

Suniti se povlače iz vlade

Vodeći sunitski politički blok u Iraku saopštio da se povlači iz vlade premijera Nurija al Malikija.

Najava o povlačenju usledila je zbog nezadovoljstva što vlada nije ispunila zahteve tog bloka. "Front saglasnosti najavljuje da se povlači iz vlade; potpredsednik i pet ministara danas će podneti ostavke", rekao je funkcioner te koalicije Rafei Isavi.

Vodeća sunitska koalicija koja je prošle nedelje suspendovala rad svojih šest predstavnika u Vladi želi veći uticaj u odlučivanju o bezbednosti i optužuje vladu, predvođenu šiitskim strankama, da je nije konsultovala o ključnim pitanjima.

Povlačenje sunitske koalicije otežaće napore nestabilne vlade da se dogovori o nizu zakona koje SAD vide kao ključne za veće uključivanje sunitske manjine u politički proces i prekid sukoba verskih frakcija u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.