Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUNA ZBOG FRIZURA Protest južnoafričkih devojčica protiv rasizma

Ministar Južne Afrike podržao je protest učenica koje optužuju svoju školu za sprovođenje rasističke politike kada su u pitanju frizure učenica.

Schools should not be used as a platform to discourage students from embracing their African Identity. #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh

- Škola ne bi trebalo da bude platforma da obeshrabivanje učenica da iskazuju svoj afrički identitet - poručio je na Tviteru Nati Mtetva, ministar za kulturu i umetnost.

Škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovo još nisu komentarisale.

Školski pravilnik ima detaljnu listu pravila u vezi sa kosom, ali ne navodi izričito afro frizure za koje neke učenice tvrde da im je zabranjeno da ih nose.

SA hair protest: 'Natural beauty. Leave our sisters alone' https://t.co/ObHG0iLXAa #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh pic.twitter.com/NTGdWidAWn

Ministar je takođe kritikovao škole zbog žalbi učenika da su upozoravani da ne govore međusobno na svojim jezicima, piše Bi-Bi-Si.

- Neprihvatljivo je zabranjivati učenicima da razgovaraju na svojim afričkim jezicima u školi - napisao je na Tviteru.

Peticija u kojoj se zahteva okonačenje rasizma u Pretorija Haj školi prikupila je gotovo 15.000 potpisa za 24 sata.

Fotografije učenika u protestu pod haštagom #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh has se šire po društvenim mrežama, uključujući i neke na kojima devojčice ponosno nose svoje afro frizure.

Ove godine u nekoliko navrata Južnu Afriku potresali su rasistički skandali, često potaknuti komentarima na sruštvenim mrežama. Vlada je odgovorila najavom da će pooštriti antirasističke zakone.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.