BRITANAC ED STAFORD PREPEŠAČIO AMAZON

Izvor: Kurir, 10.Avg.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANAC ED STAFORD PREPEŠAČIO AMAZON

LONDON - Put od izvora do ušća južnoameričke reke Amazon prvi je uspeo da pređe Britanac Ed Staford. Putovanje dugo 6.760 kilometara trajalo je dve i po godine i koštalo 100.000 dolara.

LONDON  - Put od izvora do ušća južnoameričke reke Amazon prvi je uspeo da pređe Britanac Ed Staford. Putovanje dugo 6.760 kilometara trajalo je dve i po godine i koštalo 100.000 dolara.

Ed Staford, posle hiljada prepešačenih kilometara, 50.000 ujeda komaraca i osa, ujeda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zmija, škorpija, napada krokodila, anakonde i otrovnih jegulja, uspeo je da pređe tok reke Amazon.

Ovaj 34-godišnji vojni kapetan postao je prva osoba koja je prepešačila celu dužinu Amazona, koji sa pritokama pravi najveći vodeni sistem na svetu.

Staford je na putovanje krenuo 2. Aprila 2008. godine, od izvora reke u Peruu. Posle 859 dana  stigao je na cilj, na plažu Maruda, na severu Brazila, gde se druga reka po dužini na svetu uliva u Atlantik.

"Neverovatno je biti ovde. To dokazuje da možete sve učiniti i kad vam drugi kažu da ne možete. Naučio sam da verujem u sebe i ignorišem negativne ljude", rekao je Staford.

Na pojedinim deonicama, Stafordu su društvo pravili prijatelji, šumari i lokalno stanovništvo. Bio je i meta strela amazonskih Indijanca. Jedno pleme zarobilo ga je i dozvolilo mu da nastavi put, tek kada je uzeo njihove vodiče.

Staford, za sledeću godinu, najavljuje novu ekspediciju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.