BOŽJA DRAMA: Tuča s policijom, ne daju ženama u hram

Izvor: Mondo, 17.Okt.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŽJA DRAMA: Tuča s policijom, ne daju ženama u hram

Hram u južnoj Indiji, jedan od najvećih svetskih centara hinduističkog hodočašća, danas je u skladu s odlukom Vrhovnog suda dozvolio ženama od 10 do 50 godina da uđu. Ali, to se nije desilo ni uz pomoć policije.

Foto: Beta/AP Photo

Žene su sprečene da uđu jer su ih sprečile stotine muškaraca, koji su se na ulicama tukli s policijom.

Kada su se otvorile kapije hrama Sabarimala masa muških vernika je krenula ka hramu. Oko 1.000 policajaca je pendrecima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pokušalo da obuzda demonstrante koji su napadali i lomili policijska i televizijska vozila i primoravali vernice da odu.



Izvor: Youtube/TV1 Telugu

"Uznemirava se božanstvo"

Uprava hrama i demonstranti tvrde da je celibat glavnog božanstva hrama, Lorda Ajape, zaštićen indijskim ustavom. Neki indijski verski lideri i sveštenici smatraju žene koje imaju menstruaciju nečistim. Aktivistkinja Megna Pant je rekla da celibat božanstva nije važniji od jednakosti žena.

Uhapšeno je 11 ljudi.

Novinarka Podža Prasana je rekla da su okupljeni ljudi bacali kamenje na policijski kombi u koji su se ona i njene kolege sklonile posle napada na njihov kombi kao i da su otimali pendreke policajcima koji su štitili novinare.

Ulazak žena starih od 10 do 50 godina u vekovima stari hram je neformalno bio zabranjen mnogo godina, a zabrana je 1972. pretočena u zakon.

Sud države Kerala je 1991. podržao zabranu, ali ju je Vrhovni sud Indije prošlog meseca ukinuo, navodeći da je jednakost najviša vrednost, nezavisno od starosti i pola.

Pristalice zabrane je dodatno naljutila odluka regionalne vlade da ne uloži žalbu na odluku Vrhovnog suda.

Pravni zastupnik hrama je zamolio vernice da ne ulaze u hram i daju vremena upravi hrama da se žali na sudsku odluku.

Sabarimala je okružena planinama i gustom šumom u rezervatu Perijar. Svake godine ga poseti i do 50 miliona vernika.

Brojni indijski hramovi ženama zabranjuju ulazak, navodeći da to čine da bi sačuvali čistoću svetilišta.

Sveštenici u jednom hramu u državi Radžastan veruju da hinduistički bog Kartikeja proklinje žene koje uđu u hram umesto da ih blagosilja.

Indijski sekularni sudovi su u poslednje vreme intervenisali u slučajevima gde se religijska verovanja o polovima smatraju diskriminatorskim.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Demonstranti sprečili Indijke da udju u hram

Izvor: Beta, 17.Okt.2018

Hram u južnoj Indiji, jedan od najvećih svetskih centara hinduističkog hodočašća, danas je u skladu s odlukom Vrhovnog suda dozvolio ženama od 10 do 50 godina da udju, ali su ih u tome onemogućile stotine demonstranata koji su se na ulicama tukli s policijom da bi ih sprečili.Kada su se otvorile...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.