BEZ MISLOSTI Ubijeni svi karikaturisti koji su pravili strip o poroku Muhamedu

Izvor: Blic, 07.Jan.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ MISLOSTI Ubijeni svi karikaturisti koji su pravili strip o poroku Muhamedu

Francuski strip crtač Žan Kabu (76) jedan je od četvorice članova redakcije satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" koji su ubijeni u jezivom terorističkom napadu na redakciju tog lista. On je autor karikature proroka Muhameda koja se 2006. godine pojavila na naslovnoj strani.

Na zvaničnom Tviter profilu francuskog "Monda" osvanula je informacija o smrti glavnog urednika Stefana Šarba (47), karikaturiste Žana Kabua (76) i crtača Žorža Volinskog (80) i Bernarda Verlaka Tinjua >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (58) u napadu terorista.

Les dessinateurs Charb, Cabu, Wolinski et Tignous sont morts dans l'attaque de #CharlieHebdo (source judiciaire) pic.twitter.com/VKTb8h7LJn

Kabu je u februaru 2006. nacrtao karikaturu proroka Muhameda sa naslovom "Muhamed preplavljen emocijama zbog fundamentalista", a u "oblačiću" iznad njegove glave pisalo je: "Tako je teško kada vas vole kreteni".

Protiv karikaturiste je podignuta tužba, a on je kasnije izjavio da je njegov crtež

bio odgovor na kontroverzu koju su izazvale Muhamedove karikature u Danskoj 2005. godine.

Tada je 11 islamskih zemalja zahtevalo hitne mere danske vlade protiv lista "Jilands-Posten" koji je objavio 12 crteža proroka.

Jedan od njih je sugerisao da Muhamed krije bombu u turbanu. Zbog toga su širom Bliskog istoka paljene danske zastave.

U izjavi za "Rojters" u novembru 2011. godine, Žan Kabu je otkrio da je bezbednost članova redakcije "Šarli Ebdoa" ugrožena i da su zbog toga neki od njih dobili privatno obezbeđenje.

Njegovoj izjavi je prethodio požar u prostorijama pariskog lista, koji je podmetnut ubrzo po objavljivanju specijalnog izdanja "Šarli Ebdoa" u kojoj je prorok Muhamed imenovan kao "gostujući urednik".

Kabu je bio poznat po smelim karikaturama, pa je tako u jednom od svojih radova prikazao prosečnog Francuza kao vulgarnog i rasistički nastrojenog. 

Njegov kolega Žorž Volinski je Jevrejin iz Tunisa koji je studirao u Parizu i objavljivao karikatire u više francuskih časopisa.

Tinju je pseudonim Bernarda Verlaka, koji je ranije objavljivao karikature francuskih političara, između ostalog i seriju pod nazivom "Pet godina pod Sarkozijem".

Urednik časopisa, Stefan Šarb, zalagao se za slobodu govora i bio svestan pretnji od strane radikalnih islamista. "Možemo da govorimo o svemu, osim o islamu", rekao je on u jednom intervjuu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI DETALJI Teroristi su imali spisak ljudi koje žele da ubiju

Izvor: Blic, 07.Jan.2015

Naoružani muškarci koji su danas upali u redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo" imali su jasnu nameru da ubiju glavnog urednika Stefana Šarbonijea, najnovija je informacija koju su francuskim medijima dali policijski izvori...Anonimni izvor iz policije rekao je za francuski "Liberation" da su u...

Nastavak na Blic...

Ubijeni karikaturisti koji su pravili strip o proroku Muhamedu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jan.2015

Francuski strip crtač Žan Kabu (76) jedan je od četvorice članova redakcije satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" koji su ubijeni u jezivom terorističkom napadu na redakciju tog lista...On je autor karikature proroka Muhameda koja se 2006. godine pojavila na naslovnoj strani...Na zvaničnom Tviter...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.