BBC prekida emitovanje svojih vesti u Šri Lanki

Izvor: Blic, Beta, 09.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC prekida emitovanje svojih vesti u Šri Lanki

Britanski medij BBC saopštio je danas da zbog stalnih ometanja prekida emitovanje svog programa preko nacionalnog emitera Šri Lanke.



Kako navodi BBC, Radio difuzna korporacija Šri Lanke (SLBC) od novembra blokira jedan broj njegovih emisija vesti na engleskom, tamilskom i sinhalskom.

Direktor Svetskog servisa vesti BBC-a Najdžel Čapmen rekao je da je njegova kuća održala sastanke sa šefom radiodifuzne mreže Šri Lanke, ali uzalud, i da mu nisu upućene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nikakve konkretne primedbe od strane te zemlje.

Vojska te ostrvske zemlje vodi žestoke borbe s pobunjeničkom organizacijom Tamilski tigrovi i na domak je da ih pobedi posle 25-ogodišnjeg građanskog rata.

Predsednik Radiodifuzne korporacije Šri Lanke Hadson Samarasinge je u izjavi za agenciju Asošiejted pres optužio BBC da objavljuje izveštaje koji su pristrasni u korist tamilskih pobunjenika.

"Ovo je kritičan period za Šri Lanku. Mi se borimo protiv bezobzirnih terorista i ne možemo dozvoliti stranim medijima da prenose pristrasne izveštaje", rekao je Samarasinge agenciji AP u Kolombu.

Direktor BBC-a Čapmen rekao je da njegova kuća želi da obezbedi sveoubhvatno i izbalansirano izveštavanje i da se pridržava priznatih uređivačkih vrednosti, uključujući "nepristrasnost i uređivačku nezavisonst".

BBC od sutra prekida emitovanje preko ultrakratkih talasa na mreži SLBC-a, ali će i dalje biti dostupan preko kratkih talasa i interneta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.