BBC: UN odlučila u korist Asanža

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: UN odlučila u korist Asanža

UN će zatražiti oslobadanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanša, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru doneo odluku u njegovu korist, javio je danas BBC.

BBC navodi da će UN tu odluku objaviti sutra.

Asanž: Predaću se ako UN presudi protiv mene

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž saopštio je danas da će se u petak predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhapšen.

Asanž je na tviteru >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napisao će prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da će moći slobodno da ode ako bude u njegovu korist, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru treba u petak da saopšti rezultate istrage Asanžovog slučaja.

Odbor pravnih stručnjaka je prikupio dokaze od Velike Britanije i Švedske. Taj panel je i ranije donosio odluke o zakonitosti pritvaranja, iako nema formalan uticaj na britanske i švedske vlasti.

"Ako UN sutra saopšte da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske izaći ću iz ambasade u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhapsi jer nema značajnog izgleda za dalje žalbe", navedeno je u saopštenju koje je organizacija Vikiliks objavila na tviteru.

U saopštenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i "utvrdi da su državne strane postupale nezakonito", Asaž očekuje da mu se odmah vrati pasoš i prekinu dalji pokušaji njegovog hapšenja.

Asanž (44) je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira.

U junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Asanž je 2014. podneo žalbu UN tvrdeći da je "arbitrarno pritvoren".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

BBC: UN odlučila u korist Asanža

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016

UN će zatražiti oslobadanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanša, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru doneo odluku u njegovu korist, javio je danas BBC...BBC navodi da će UN tu odluku objaviti sutra...Prethodno je Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.