Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azilantkinja pretila samoubistvom ako bude proterana

Petnaestogodišnja Arigona Zogaj, koja se sakrila pre dve nedelje, pred proterivanje njene porodice na Kosovo, ponovo se pojavila.



Predsednik pokrajine Gornja Austrija Jozef Piringer saopštio je da se sinoć sastao sa Arigonom, koja je pismom i video-porukom pretila da će izvršiti samoubistvo ukoliko bude proterana na Kosovo i zatražila povratak porodice u Austriju.

Prema rečima Piringera, ona je sada na bezbednom mestu, a o njoj se brine sveštenik Jozef >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fridl iz mesta Ungenah. Do susreta sa Arigonom došlo je na zhtev devojčice. Detalje razgovora on nije želeo da iznese u javnost, ističući da je Arigona tražila da sadržaj razgovora ostane poverljiv. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Ginter Plater je poslednjih dana bio meta žestokih kritika javnosti zbog proterivanja porodice Zogaj na Kosovo. Ta porodica, koja je ilegalno ušla u Austriju pre par godina, bila je integrisana u austrijsko društvo, zbog čega se za njihov ostanak založila opština Frankenburg, ali je njihova molba za dobijanje azila odbijena na višim instancama.

"Zdravstveno stanje mlade žene ima najviši prioritet", istakao je Plater u saopštenju povodom vesti o pojavi Arigone, ističući da u ovom slučaju treba pristupiti veoma obazrivo, jer je želja svih da se izbegne svaki pritisak koji bi mogao da utiče na nju.

"Jasno sam stavio do znanja da njena majka, kao ni ona neće morati da strahuju od proterivanja sve do rešavanja njihove žalbe pred Ustavnim sudom. Iza tog obećanja stojim i dalje", poručio je Plater. On je rekao da je važno da Arigona sada uspostavi kontakt sa majkom i da se smiri, pozivajući medije na uzdržanost, uz napomenu da devojka treba sama da odluči kada će izaći u javnost.

Slučaj porodice Zogaj izazvao je kritike javnosti na politiku proterivanja azilanata koji godinama čekaju na odluku nadležnih vlasti o odobravanju zahteva za dobijanje statusa izbeglice. Tako je i sinoć u Beču više hiljada Bečlija protestovalo protiv proterivanja azilanata i za uvođenje prava na ostanak za sve one koji su na rešavanje molbe čekali par godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.