Izvor: B92, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avionska nesreća i u Indoneziji

Džakarta -- U nesreći aviona indonežanske kompanije koji se srušio po poletanju na naseljeno područje na severu Sumatre poginulo 149 osoba.

Boing 737-200, kompanije Mandala erlajns, sa 116 putnika i članova posade, po oblačnom vremenu je poleteo za Džakartu, a srušio se u red kuća i proklizao po putu punom vozila. U avionu je zatim izbio požar, pretpostavlja se zbog toga što je letelica udarila u električne vodove. Plamen je zahvatio više desetina kuća, a najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10 automobila je oštećeno.

Pad aviona preživelo je 15 putnika, a letelica je na tlu usmrtila 30 osoba. U avionu se nalazilo 116 putnika i članova posede, a ne 117 kako je ranije javljeno, pošto je jedna osoba sa liste putnika propustila let, rekao je portparol aviokomanije Mandala erlajns Aleks Vidžodžo.

Koordinator akcije potrage i spasavanja Zainul Tahar rekao je da je 30 osoba poginulo na zemlji. U bolnicama u gradu je više od 10 povređenih, rekli su zvaničnici. Jedan od preživelih putnika Rohadu Sitepu je rekao da su svi putnici bili u repu aviona. "Avion je već poleteo, ali je iznenada počeo da se trese i zatim se oštro nagnuo. Onda je vatra bila posvuda", rekao je Sitepu.

Više stotina policajaca, medicinskih radnika i stanovnika evakuisali su žrtve. Lekar Sjahrial Anas, koji je nadgledao akciju uklanjanja ugljenisanih tela, rekao je da napore za nalaženje tela otežavaju vatra i na hiljade ljudi koji žele da vide mesto nesreće.

Međunarodni aerodrom u Medanu, trećem gradu po veličini u Indoneziji, nalazi se blizu centra i u gusto naseljenom području. "Mandala ervejz" je saopštila da je avion bio star oko 25 godina i da je poslednji put detaljno servisiran u junu. Taj avion je ostvario više od 50.000 sati leta i bilo je planirano da bude povučen 2016.

Među poginulima je i guverner provincije Severna Sumatra, koji se uputio u Džakartu na sastanak s predsednikom Susilom Bambangom Judhojono.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.