Izvor: B92, 22.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Ubijeno 30 ekstremista

Herat -- Koalicione snage ubile su 30 ekstremista u Avganistanu, uključujući i jednog lidera talibana, saopštila je vojska SAD.

Avganistanski zvaničnici su, međutim, naveli da je u tom napadu bilo i civilnih žrtava, preneo je Rojters. Ekstremisti su ubijeni u vazdušnom napadu u zapadnoj provinciji Herat, nakon što su avganistanski i koalicioni vojnici upali u zasedu dok su tragali za jednim od talibanskih komandanata.

Jedan od članova lokalne vlasti rekao je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, da je u tom napadu bilo mnogo poginulih civila, dok je američka vojska demantovala da je u Heratu bilo civilnih žrtava.

Visoki policijski zvaničnik potvrdio je da je u incidentu poginulo više od 30 ljudi, ali nije imao podatke koliko je među njima bilo civila.

Portparol avganistanskog ministarstva odbrane Mohamad Zaher Azimi potvrdio je da je došlo do sukoba, ali je naveo da je poginulo 25 ekstremista i pet civila.

Operacija je pokrenuta na osnovu obaveštenja da se komandant talibana Mula Sidik nalazi u tom području, rekao je Azimi dodajući da je Sidik poginuo u napadu.

Prema podacima zapadnih i avganistanskih zvaničnika, više od 3.400 ljudi, uglavnom ekstremista, poginulo je od početka godine u sukobima u Avganistanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.