Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Poginulo 25 talibana

Kabul -- Avganistanske snage i međunarodne trupe uništile su glavni štab pobunjenika blizu grada Kandahara i ubile 25 gerilaca.

To je danas saopštila američka vojska u Avganistanu. Pešadijske trupe podržane avijacijom napale su u noći između subote i nedelje dva kampa u selu Ašokeh oko 17 kilometara jugozapadno od Kandahara, navodi se u saopštenju vojske.

Vojska je saopštila i da su obaveštajni podaci sugerisali da su se u nekoliko zgrada u selu Ašokeh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazile vođe pobunjenika odgovorne za pogibije Avganistanca kao i vojnika koalicionih snaga.

"Procenjuje se da je ukupno 25 pobunjenika poginulo tokom noćašnjih operacija", navodi se u saopštenju.

Šef policije u Kandaharu je rekao da je više od 100 talibana poginulo u sukobima, ali analitičari kažu da se broj poginulih često uvećava iz propagandnih razloga.

Portparol talibana Kari Mohamad Jusuf potvrdio je da je došlo do borbe, ali je rekao da je samo pet boraca poginulo, kao i da je uništeno vozilo u konvoju američkih trupa.

Za sada, međutim, nema nazavisnih izvora koji bi potvrdili te tvrdnje o poginulim u noćašnjem sukobu.

Ovo je bio poslednji u nizu sukoba u proteklih par nedelja na jugu Avganistana gde su talibani uglavnom stacionirani. Prema tvrdnjama vojske SAD koalicione snage su u tim sukobima ubile više stotina pobunjenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.