Avganistan: Opala proizvodnja opijuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Opala proizvodnja opijuma

KABUL - Proizvodnja opijuma u Avganistanu opala je ove godine, prvi put od 2001, saopštile su Ujedinjene nacije, uz ogradu da je to možda pre posledica loših vremenskih uslova nego uspeh međunarodnih napora da se gajenje maka smanji.

Avganistan je prošle godine potukao sve rekorde i proizveo 93 procenta svetskog opijuma, podstio je Rojters.

Ove godine, mak je posađen na 157.000 hektara, u poređenju sa 193.000 hektara lane, što je smanjenje od 19 procenata, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC).

Proizvodnja je, međutim, opala za svega šest procenata - sa 8.200 tona lane, na 7.700 ove godine - zahvaljujući dobrom rodu i činjenici da su zasadi maka premešteni na plodniji jug zemlje, u provinciju Helmand.

Kriminal i mak nerazdvojni

"Teško je reći da li je u pitanju trajno smanjenje... situacija bi mogla lako da se promeni", izjavio je Rojtersu šesf UNODC Antonio Maria Kosta.

Broj avganistasnkih provincija u kojima se mak ne gaji porastao je sa 13 na 18 ove godine, a 98 procenata uzgoja maka ograničeno je na sedam provincija na zapadu i jugu gde su najaktivniji talibanski pobunjenici i kriminalci, navodi se u godišnjem izveštaju UNODC.

"Ovo geografsko poklapanje regiona u kojima se gaji mak i zona u kojima deluju pobunjenici pokazuje vezu između njih", navodi se u izveštaju, uz konstataciju da "i jednome i drugome treba istovremeno stati u kraj, i to hitno".

Od opijuma prave heroin

Od 2001. godine, međunarodni donatori su uložili stotine miliona dolara u zaustavljanje gajenja maka, proizvodnje i prometa opijuma, koji se prerađuje u opasan heroin. Ovogodišnji pad u proizvodnji je, međutim, ocenjuju stručnjaci UN, pre svega posledica suše i niske cene opijuma, a ne ovih napora.

Cena svežeg opijuma u Avganistanu pala je na 70 dolara po kilogramu ove godine - sa 283 dolara u 2003.

U kombinaciji sa globalnim poskupljenjem hrane, to je smanjilo odnos isplativosti gajenja opijuma u odnosu na pšenicu sa 10:1 prošle godine, na 3:1 ove, pa se u UN nadaju da će to opredeliti nove farmere za gajenje manje "opasnih" useva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.