Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Eksplozija kod baze

Kabul -- Najmanje 18 osoba poginulo, a 11 ranjeno, u eksploziji ispred američke vojne baze u Bagramu, na severu Kabula.

Do napada je došlo tokom posete američkog potpredsednika Dika Čejnija toj zemlji, saopštili su zvaničnici. Prema prvim informacijama koje je saopštilo avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, među poginulima su i tri pripadnika međunarodnih snaga.

Bombaš samoubica razneo se ispred američke baze u Bagramu, u blizini kapije, gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nalazili avganistanski radnici.

Major Vilijam Mičel kazao je da Čejni nije povređen u napadu, kao i da cilj eksplozije nije bio da se ugrozi život potpredsednika, koji je bio "na sigurnom unutar baze" u vreme napada.

Međutim, talibani su saopštili da im je meta bio upravo Čejni". To je agenciji Rojters, u pozivu sa nepoznate lokacije, potvrdio portparol talibana mula Hajat Kan.

Čejni je kasnije danas trebalo je da se sastane sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Njihov jučerašnji sastanak je otkazan, jer zbog lošeg vremena američki zvaničnik nije mogao da doputuje u Kabul.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.