Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aušvic menja ime

Varšava, Viljnus -- Najveća nacistička fabrika smrti na jugu Poljske menja ime u Bivši nacistički nemački koncentracioni i likvidacioni logor Aušvic-Birkenau.

Komitet Uneska za svetsku baštinu na zasedanju u Viljnusu jednoglasno je prihvatio predlog o promeni imena, a izmenu definitivno treba da usvoji na sledećem zasedanju za godinu dana.

Zahtevu Poljske za preciznije određenje odgovornih za smrt više od milion ljudi, pretežno Jevreja, prethodila je velika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i duga kampanja u poljskim medijima. Glavni razlog zahteva za izmenu imena je, u zapadnim medijima vrlo česta, najčešće nehotična, greška, zbog geografske odrednice, koji su pisali o Aušvicu kao o poljskom koncentracionom logoru. "Mladi Evropljani danas više ni ne znaju ko su bili nacisti. Da li su to bili Marsovci koji su hipnotizirali Nemce, ili je to bila nemačka nacionalsocijalistička partija koja je na demokratskim izborima preuzela vlast", kaže Kšištof Olendzki iz Ministarstva kulture.

Kampanju protiv formulacije Poljski logor smrti pokrenuo je u januaru 2005. poljski dnevnik Žečpospolita, a podržalo ju je više od 13.000 Poljaka na Internetu, a u martu se zahtevom Unesku pridružilo i Ministarstvo kulture Poljske. Zahtev za izmenu imena podržali su i Izrael i muzej holokausta Jad Vašem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.