Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci: Demokratski sistem mogao bi biti bolji

Samo mali broj Austrijanaca sa pravom glasa zadovoljan je demokratijom kakav se danas primenjuje u njihovoj zemlji, pokazuje istraživanje "Market" instituta.

Naime, 52 odsto Austrijanaca odgovorilo je na pitanje "Kako ocenjujete demokratiju u Austriji, funkcioniše li demokratski sistem dobro" da bi sistem trebalo značajno da se menja, a svega 34 odsto je zadovoljno demokratskim sistemom.

"To ne znači da su gradjani protiv demokratije, već žele da im se glas više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čuje", ukazuje šef "Marketa" Verner Bojtelmajer.

Najveću želju za promenama ispoljili su glasači Slobodarske partije (FPO), od kojih čak 87 odsto smatra da bi trebalo Austrija da dobije drugačiji politički sistem.

"Upadljivo je da demokratiju kakvu danas poznajemo podržavaju glasačli Narodne partije (OVP) i Zelenih, što pokazuje da visoko obrazovane osobe i starija lica podržavaju više aktuelni sistem, dok oni sa srednjim nivoom obrazovanja i srednje starosne dobi pokazuju veće nezadovlljstvo", objasnio je Bojtelmajer.

Takodje je istraživanje pokazalo da gradjani žele više direktne demokratije i direktnih izbora.

Tako svaki drugi Austrijanac želi da smanji broj poslanika u parlamentu.

Pored toga, polovina Austrijanaca želi referendume, odnosno da se dva puta godišnje omogući izjašnjavanje gradjana na više pitanja čime bi obavezali političare na delovanje.

Istraživanje pokazuje i da gradjani odbijaju ideju da se predsednik zameni kraljem ili carom, što ukazuje na jasnu podršku Republike.

Isto tako, ne postoji podrška većine za prelazak sa kancelarske vladavine na predsedničku Republiku po uzoru na SAD ili Francusku.

Ccak šta više jedna relativna većina mogla bi zamisliti da funkciju predsednika, kao što je slučaj u Ssvajcarskoj, preuzme jedan član vlade uz ministarske obaveze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.