Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Nova pravila za strance

Beč -- Vlada Austrije usvojila je novi zakon o strancima.

Novi zakon pored promena odredbi o azilu sadrži i nova pravila o zapošljavanju stranih državljana. Nove mere treba pre svega da poboljšaju položaj osoba koje su u Austriju došle na osnovu odredbe o spajanju porodica jer će ubuduće posle godinu dana dobiti šansu za zaposlenje, a ne posle dve do tri godine, kao do sada. Po novom zakonu, te osobe će posle 12 meseci dobiti istu vrstu radne dozvole kao i njihovi rođaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su ih doveli u zemlju.

Izmene će strancima olakšati i traganje za poslom u Evropskoj uniji, pa će tako svi stranci posle pet godina dobiti dozvolu o naseljavanju, koja im daje pravo na radnu dozvolu u svim članicama EU i na istu boravišnu dozvolu koju poseduju u Austriji.

Novi zakon proširuje i pravo stranaca da u Austriju dovode rođake. Građanin EU će tako moći da svoje roditelje ili roditelje svog supružnika legalno dovede u zemlju, a do sada je to pravilo važilo samo za bračne parove i njihovu decu.

Drugačije i za azilante

Izmene u zakonu o boravku donete su na osnovu smernica EU, koje predviđaju da u svim državama EU moraju vladati isti uslovi za strance kako bi se otežao put do trajnije boravišne dozvole. Takvu dozvolu ubuduće će dobijati stranci koji su najmanje pet godina legalno boravili u Austriji, umesto dosadašnjih četiri. Po novim pravilima, osoba koja podnese molbu za azil neće moći da istovremeno traži zaposlenje.

Produženo je i trajanje pritvora pred proterivanje osoba koje su tražile azil, sa šest na 10 meseci. Novi zakon omogućava i prisilnu ishranu azilanta, u slučaju da pokuša da štrajkom glađu izdejstvuje puštanje iz pritvora. Za osobe koje pomažu ilegalnim imigrantima da pređu granice predviđene su strože kazne, a strože će biti kažnjavani i posrednici u sklapanju fiktivnih brakova ili usvajanju radi dobijanja papira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.