Australija traži izvinjenje od Kine zbog uznemirujuće fotogafije rata u Avganistanu: Sramota za Kinu

Izvor: B92, 30.Nov.2020, 10:14

Australija traži izvinjenje od Kine zbog uznemirujuće fotogafije rata u Avganistanu: "Sramota za Kinu"

Vlada Australije zahteva od Kine da se izvini zbog objavljivanja lažne fotografije koja sugeriše su australijski vojnici počinili ratne zločine u Avganistanu.

Sporna fotografija objavljena je na Tviter profilu kineske vlade.

Naime, na spornoj fotografiji se nalazi nasmejani australijski vojnik koji drži nož pokraj detetovog vrata. Na dnu fotografije piše: "Ne boj se, došli smo da donesemo mir".

Premijer Australije Skot Morison je kazao da bi se Peking >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da se srami zbog deljenja takve "odvratne" fotografije.

Naime, ova dešavanja su uslijedila tokom eskalacije političkih tenzija između ove dve zemlje.

Ranije ovog meseca otkriven je izveštaj u kojem je navedeno da je navodno 25 australijskih vojnika učestvovalo u ubistvu 39 avganistanskih civila i zatvorenika između 2009. i 2013. godine, navodi portal Kliks.

Nalazi istrage australijskih oružanih snaga izazvali su široku osudu i sada se nalaze pod policijskom istragom.

U ponedeljak je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lijian Zao objavio fotografiju na kojoj se nalazi australijski vojnik s krvavim nožem u ruci pored deteta.

"Šokirani smo ubistvima avganistanskih civila i zatvorenika od strane australijskih vojnika. Snažno osuđujemo takva dela i tražimo odgovornost za njih", napisao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova u tvitu.

Spornu fotografiju možete pogledati ovde. Upozoravamo na uznemirujuć sadržaj.

"Bi-Bi-Si" navodi kako se lažna slika odnosi na ranije optužbe da su elitni australijski vojnici noževima ubili dva 14-godišnja Avganistanca. Australijska televizija ABC objavila je da izveštaj obrambenih snaga ne donosi dokaze za te konkretne optužbe, prenosi Indeks.

No izveštaj ADF-a sadrži "uverljive dokaze" za nezakonita usmrćivanja i tzv. "kulturu ratnika" u redovima elitnih jedinica australske vojske. Izmeđi ostaog, izveštaj sadrži tvrdnje da su mladi vojici terani da ubijaju zatvorenike.

Australija je zatražila od Tvitera da ukloni sliku te ju je opisala kao "dezinformaciju".

Premijer Morison sliku je opisao kao "istinski odbojnu, duboko uvredljivu i krajnje odvratnu".

"Kineska vlada trebala bi da se srami ovakve objave. Umanjuje ih u očima sveta. Radi se o lažnoj slici i kleveti naših oružanih snaga", rekao je Morison, dodavši kako će Australija u transparentnom procesu istražiti navode o ratnim zločinima, kao što se i očekuje od demokratske i liberalne zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.