Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 09:45

Australija, pronađena radioaktivna kapsula Rio Tinta

Sićušna, ali potencijalno smrtonosna, radioaktivna kapsula izgubljena tokom transporta iz kamiona "Rio Tinta" pronađena je na putu između Njumena i Perta.
Ministar za hitne slučajeve Stiven Doson rekao je da je kapsula pronađena jutros oko 50 kilometara južno od grada Njumena.

"Želim da naglasim da je ovo izvanredan rezultat", rekao je Doson na konferenciji za novinare.
U kapsuli koja je nestala negde u zapadnoj Australiji nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se mala količina radioaktivnog cezijuma-137, koji u slučaju kontakta može izazvati ozbiljne bolesti.
Kapsulu je prevozio kamion od rudnika severno od Njumena do istočnih predgrađa Perta između 10. i 16. januara, ali njen gubitak nije prijavljen duže od nedelju dana, prenosi australijski Ej-Bi-Si njuz.
Dr Endrju Robertson, glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije i predsedavajući radiološkog saveta upozorio je tada da bi to moglo biti negde između Perta i Pilbare, oblasti koja se proteže na 1.400 kilometara.
Robertson je rekao da je kapsula izgubljena dok je transportovana, između rudnika severno od Njumana i Malage, na severoistoku Perta.
Kapsula prečnika šest i visine osam milimetara koristi se u rudarskoj opremi, ali može dovesti do opasno visokih doza radijacije ako se njom pogrešno rukuje.
Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.