Formiran mega požar i potpuno je van kontrole FOTO

Izvor: B92, 06.Dec.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiran "mega požar" i potpuno je van kontrole FOTO

Sidnej -- Nekoliko požara, used jakog vetra, spojilo se u "mega požar", koji bukti severno od Sidneja i u potpunosti je van kontrole, prenosi AFP.

Lokalni zvaničnici su saopštili da vatrogasci ne mogu da ga kotrolišu.

Šef vatzrogasne službe Novog južnog Velsa saopštio je da se, prema procenama vatrogasaca, osam velikih požara faktički spojilo, i da je forimran, kako ga vatrogasci nazivaju "mega požar".

Taj požar zahvatio je 300.000 hekatara i bukti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svega sat vožnje od najvežeg australijskog grada Sidneja, koji je već obavijen toksičnim dimom.

Vatrogasci su nermoćni, mogu samo da evakuišu stanovništvo koje je na putu "mega požara" i da se mole bogu da im pošalje vremenske uslove povoljne za gašenje vatre, jer sada duva veoma jak vetar, a temperaturre su preko 40 stepeni.

Sveukupno u Australiji je skoro 150 požara.

Od početka izbijanja požara u novembru, poginule su najmanje četiri osobe, uništeno više od 680 domova, a osim u Novom Južnom Velsu, požari i dalje gore u državama Viktorija, Južna Australija i Kvinslend.

Vlasti su, međutim, naročito zabrinute zbog osam požara u okolini Sidneja, gde živi pet miliona ljudi, kaže načelnik vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Fisimons, prenosi Rojters.

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja, poljoprivredna imanja u celom regionu", rekao je Fisimons novinarima.

On je objasnio da se nekoliko požara severozapadno od grada spojilo i stvorilo veliki front plamena čije širenje je potpomognuto suvim toplim vetrom.

Zbog zagađenja vazduha, australijske sportske federacije preporučile su klubovima odlaganja mečeva, a sportistima da ne treniraju na otvorenom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borba sa požarima u Australiji, Sidnej opet u dimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019

Vatrogasci se i danas bore da zaustave skoro 150 požara u državi Novi Južni Vels u Australiji, a Sidnej je ponovo prekriven opasnim dimom čijem širenju doprinose jaki vetrovi...Od početka izbijanja požara u novembru, poginule su najmanje četiri osobe, uništeno više od 680 domova, a osim u Novom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.