Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 18:24

Australija, drvene palete nasušne

Australijski supermarketi formirali su radnu grupu koja bi trebalo da se pozabavi nedostatkom paleta za isporuku, problemom koji bi mogao da utiče na dostupnost robe u prodavnicama, što je još jedan čvor u globalnom lancu snabdevanja koji koči ekonomski oporavak od pandemije.
"Vulvorts" i "Kols", dve vodeće prodavnice, udružile su se sa proizvođačima paleta i manjim lancima kako bi se pozabavile oskudicom drvenih sanduka koja je rezultat blokade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog pandemije i nestašice drveta, saopštio je Savet za hranu i namirnice Australije.

Palete se tako pridružuju rastućoj listi proizvoda u industriji koja trpi zbog nedostatka sirovina.
Proizvođači robe široke potrošnje i trgovci na malo takođe se suočavaju sa nedostakom zalihe plastike i drugog materijala za pakovanje kao što su limenke i staklo, dok nedostatak kompjuterskih čipova šteti proizvođačima automobila širom sveta.
Iako su dva lanca prodavnica saopštila da će izbeći prazne police tokom prazničnog perioda na kraju godine, koordinirana mera pokazuje kako je mešavina neobičnih faktora koji proizilaze iz pandemije opteretila industriju vrednu 120 milijardi australijskih dolara (90 milijardi američkih) .
Bez paleta, proizvođači ne mogu da isporučuju robu u skladišta, što može da dovede do prekida proizvodnje i manje robe za prodaju. Postoje naznake da se neka preduzeća drže paleta umesto da ih recikliraju.
Jedan od najvećih svetskih dobavljača paleta, saopštio je ranije ove godine da ograničenja rada i transporta, zajedno sa ograničenim pristupom proizvodnim lokacijama zbog kovida, odvraćaju neke proizvođače i trgovce na malo od vraćanja paleta.
Velika tržišta izgradnje i renoviranja stanova, posebno u Sjedinjenim Državama, takođe su smanjila zalihe drvne građe i podigla cene.
Nedostatak sirovine, znači da se mnogo toga i ne poizvodi.
Sa nedostatkom ambalaže, kartonima, aluminijumom, konzervama, pa i paletama suočavaju se i najveće kompanije.
"Širom nacije se dešava pomalo 'palet-gejt'. Nedostatak drveta znači da se ne proizvodi mnogo novih" rekao je izvršni direktor Kolsa Steven Kejn.
Izvršni direktor Vulvortsa, Bred Banduči rekao je da će njegova kompanija, koja zajedno sa Kolsom ima udeo od dve trećine tržišta, možda morati da zameni neke brendove određenih artikala zbog problema sa snabdevanjem, iako neće ispustiti cele kategorije proizvoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.