Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aum Šinrikjo 10 godina kasnije

Tokio -- Potrebno je psihijatrijsko utvrđivanje sposobnosti vođe kulta Aum Šinrikjo da prisustvuje odlučivanju o žalbi na smrtnu kaznu.

Žalbeno veće japanskog Vrhovnog suda odlučilo je da odbaci zahtev odbrane Šokoa Asahare da suspenduje ceo slučaj dok se njegovo mentalno zdravlje ne popravi, prenela je novinska agencija Kjodo.

Asahara je osuđen na smrt prošle godine kao naredbodavac napada na tokijski metro 1995. godine i više drugih napada u kojima je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << život izgubilo 27 osoba. Njegovi advokati su se žalili na tu presudu. Sud je već odbacio sličnu žalbu u novembru prošle godine. Tada su psihijatri, koje su unajmili advokati odbrane, zaključili da Asahara možda boluje od poremećaja mozga ili je njegovo ćutanje deo nekog religioznog obreda.

Tokom suđenja, koje trajalo osam godina, Asahara je često zapadao u trans, mumlao nepovezano i imao bizarne pokrete. Ceo proces ulaganja žalbi u slučaju Asahare mogao bi da traje još nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.