Atomski špijun u kućnom pritvoru

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 30.Dec.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atomski špijun u kućnom pritvoru

TEL AVIV - Policija u Jerusalimu uhapsila je nuklearnog špijuna Mordekaja Vanunua pod sumnjom da se sastao sa strancima, što predstavlja kršenje odredbi na osnovu kojih je ranije pušten iz zatvora, pošto je izdržao 18 godina kazne za špijunažu.

Portparol policije Miki Rozenfeld naveo je da se sumnja da se Vanunu, bivši tehničar u atomskom reaktoru Dimona, na jugu Izraela, sastao s nekoliko stranaca. On je juče saslušan pred nadležnim sudom u Jerusalimu, preneo je Tanjug. Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sud mu je odredio meru kućnog pritvora od dva dana, koja je sinoć počela da se primenjuje. Pomenuta mera mu je određena jer je, sastavši se sa izvesnim stranim državljanima, prekršio uslovnu slobodu, prenela je Beta.

Vanunu je 2004. pušten iz zatvora, pod uslovom da se pridržava određenog reda, a bio je osuđen na dugogodišnju kaznu zbog odavanja detalja izraelskog nuklearnog programa.

NE ŽELI NOBELA ZA MIR

Pre jučerašnjeg saslušanja Vanunu je rekao da želi samo slobodu i da je 25 godina bilo dovoljno. On vladu Izraela ne smatra svojom i to je juče ponovio. Atomski špijun je još ranije prešao u hrišćanstvo i po izlasku iz zatvora izvesno vreme je boravio u Anglikanskoj crkvi u Jerusalimu. On je nedavno novinarima dao i pismo koje je ranije ove godine poslao Komitetu za dodelu Nobelove nagrade za mir, u kojem je odbio da bude na listi kandidata za nju, jer ju je 1994. dobio i predsednik Izraela Šimon Peres, za kog kaže da stoji iza izraelske atomske politike.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.