Atomska flota Rusije: paritet i stabilnost

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atomska flota Rusije: paritet i stabilnost

10.01.2013. -

Ruska vojna flota je dobila pojačanje. 10. januara stupa u stroj najnovija atomska podmornica (AP) „Jurij Dolgoruki“. Projekat koji je dugo vremena bio zamrznut uspešno je prošao državno testiranje. Nova podmornica će pojačati zaštitu granica Rusije i postaće jedna od polaznih tačaka za realizaciju programa modernizacije Oružanih snaga.

Podvodna raketna krstarica „Jurij Dolgoruki“ je sagrađena po projektu 955 „Borej“. Rad na njoj je započet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << još 1996. godine u preduzeću „Sevmaš“ (Proizvodna zajednica „Severno preduzeće za mašinogradnju“) u Severodvinsku. Od tada je na atomskoj podmornici strateške namene izvršeno nekoliko rekonstrukcija i ona je krajem decembra 2012. godine bila predata u eksploataciju.

Prilikom izgradnje podmornica klase „Borej“ – još uvek se radi na tri aparata („Aleksandar Nevski“, „Vladimir Monomah“ i „Knez Vladimir“) – primenjene su inovacione tehnologije ruskog OPK. Između ostalog, najnoviji radioelektronski sistemi i jedistveni senzori za smanjenje buke.

Osnovno naoružanje AP je savremeni raketni kompleks „Bulava“. Svaka podmornica iz ovog projekta može da ponese 16 takvih međukontinentanih balističkih raketa dometa od preko 8 hiljada kilometara. Snabdevene su glavnim delovima za individualno navođenje s mogućnošću podele. Uvođenje novog raketnog kompleksa treba da obnovi bilans snaga u ruskoj nuklearnoj trijadi – strateškoj avijaciji, atomskoj floti i raketama kopnenog baziranja. Nova podmornica će, smatra vojni stručnjak Igor Korotčenko, udarnu moć morske komponente podići na novi nivo:

- Atomske podmornice „Borej“ su snabdevene novim tehničkim kompleksima, koji omogućavaju praćenje podvodne situacije, klasifikovanje i eventualno napadanje različitih vrsta podvodnih ciljeva. Prilikom konstruisanja korišćeni su najnoviji izumi domaće industrije u oblasti borbenih informaiconih sistema za upravljanje i sistema kontrole oružja. Specijalno su napravljeni kompleksi za održavanje delatnosti podvodnog nosača raketa. Prelazak na novu generaciju podmornica je za Rusiju veoma važan, zato što naša strateška podvodna flota stari.

Uvođenje u naoružanje nove podmornice po 955 projektu je značajan događaj, slaže se direktor Centra za strateške konjunkture Ivan Konovalov:

- Nemamo novije podmornice, one predstavljaju budućnost naše podvodne flote. Sadašnje podmornice su zastarele. Treba ih izvoditi iz eksploatacije, otpisivati iz naoružanja. Projekat će se razvijati i ostale podmornice će mnogo brže dospevati u naoružanje nego što je to bilo u slučaju s „Jurijem Dolgorukim“.

U narednim godinama će biti proizvedeno osam podmornica po projektu „Borej“. Vrednost svake je oko 700 miliona dolara. Važnost predaje novih podmornica RM je, kako ističu stručnjaci, uslovljena još i time što će u periodu temeljnih reformi Oružanih snaga služiti kao stalan faktor sigurnosti odbrane zemlje.

Direktor centra za analizu strategija i tehnologija Ruslan Puhov ističe da upravo morska komponenta nuklearne trijade (kopnene rakete su ranjivije) i postojanje savremene pomorske nuklearne flote u Rusiji u celini obezbeđuju paritet i stabilnost u svetu.

Iljja Harlamov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.