Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: Anarhisti držali taoce

Atina -- Velika grupa anarhista oslobodila je jutros u Atini oko 150 ljudi, među njima dva opoziciona poslanika.

Incident, u kojem je jedan policajac pištoljem ranio jednog anarhistu, pod nejasnim okolnostima se desio u zgradi Politehničkog fakulteta u centru Atine. Među taocima su bili bivši ministri Evangelos Venizelos i Hristos Verelis, poslanici opozicionog socijalističkog PASOK-a, koji su došli na Politehniku radi predstavljanja jedne knjige.

Do incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je došlo kada je tridesetak anarhista kamenicama i molotovljevim koktelima napalo policajce iz pratnje političara jer su u Politehniku došli naoružani i time navodno prekršili autonomiju te ustanove. Policajci su se branili pucnjima u vazduh, pri čemu je došlo do lakšeg ranjavanja anarhiste. Masa je potom napala jednog policajca, koji je takođe u bolnici. Anarhisti su potom zauzeli ceo fakultet, demolirali lokale i vozila u susednoj ulici i napali policajce koji su potom došli. Na zahtev demonstranata, policija se oko ponoći povukla, a u zgradu je ušlo još nekoliko stotina anarhista.

Iako nema jasnih izveštaja, izgleda da je kriza završena udovoljavanjem zahtevima anarhista s kojima su pregovarali zarobljeni političari i članovi Vlade, a o svemu je čitave noći obaveštavan i premijer Kostas Karamanlis, koji je na regionalnom sastanku u Bukureštu. Anarhisti su tražili da Atinskli univerzitet saopštenjem osudi to što su policajci iz pratnje političara na fakultet došli naoružani, da saopšti ime policajca koji je ranio jednog od njih i da im policija garantuje da ih neće uhapsiti kada puste taoce i napuste zgradu Politehnike.

Visokoškolske ustanove u Grčkoj uživaju imunitet, a policija i drugi organi vlasti tamo ne mogu da intervenišu. Atinska Politehnika je istorijskli centar svih studentskih borbi jer je tu 1973. izbila pobuna koja je 1974. dovela do pada hunte koja je Grčkom vladala sedam godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.