Atentator na kongresmenku iz Arizone može da dobije čak i smrtnu kaznu

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentator na kongresmenku iz Arizone može da dobije čak i smrtnu kaznu

Amerikanac Džerad Li Lafner (22), koji je pre četiri dana u Arizoni ubio šestoro ljudi, teško ranio demokratsku kongresmenku Gabrijel Gifords i još 12 osoba, pojavio se prvi put pred sudom u Feniksu. On se nije izjašnjavao o krivici, već je samo potvrdio svoj identitet, a preliminarno saslušanje zakazano je za 24. januar.Lafner se suočava sa optužnicom od pet tačaka, među kojima su pokušaj ubistva člana američkog Kongresa, prvostepeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ubistvo dva zaposlena u saveznoj vladi i pokušaj ubistva dva radnika savezne vlade.
Ubica se u sudnici pojavio obrijane glave, sa lisicama na rukama, u zatvorskoj uniformi. Tokom trinaestominutnog saslušanja, on je veoma malo govorio. Na pitanje federalnog sudije Lorensa Andersona da li shvata optužnicu, Lafner je odgovorio potvrdno, a rekao je i da je svestan da se suočava sa mogućom doživotnom robijom i da je za zločine za koje je optužen moguća čak i smrtna kazna. Sudija je naložio da Lafner bude zadržan u pritvoru. Još nije poznato da li će američko ministarstvo pravde zatražiti smrtnu kaznu za Lafnera.
U međuvremenu, predsednik Barak Obama otputovao je juče u Arizonu da bi prisustvovao komemoraciji žrtvama napada u Tusonu. On je sa suprugom Mišel dan pre toga minutom ćutanja na travnjaku ispred Bele kuće odao poštu ubijenima i ranjenima u tom napadu.
Kongresmenka Gifords nalazi se u bolnici u veoma teškom stanju. Lekari kažu da je još rano da se proceni kakve će posledice ostaviti metak, koji joj je prošao kroz mozak.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.