Izvor: Deutsche Welle, 30.Okt.2020, 12:36

Atentator iz Nice nije bio poznat kao potencijalni terorista

Jedan Tunišanin (21) osumnjičen je da je u Nici u crkvi brutalno ubio troje ljudi. Za francuskog predsednika Emanuela Makrona to je napad na čitavu Francusku.

Žan-Fransoa Rikard, francuski državni tužilac zadužen za suzbijanje terorizma, bio je nezadovoljan činjenicom da su francuski mediji još juče tokom poslepodneva objavili identitet napadača iz Nice koji je nedugo pre toga u bazilici Notr Dam brutalno ubio dvoje vernika i jednu crkvenu službenicu. „To otežava >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << posao policije i potragu za eventualnim učesnicima u zločinu“, ljutito je izjavio Rikard.

U međuvremenu je policija u Nici uhapsila i jednog 47-godišnjaka koji je s osumnjičenim bio u kontaktu.

-pročitajte još: Francuska u raljama između korone i terorizma

Osumnjičeni je stigao uobičajenom izbegličkom rutom

Osumnjičeni Brahim A. teško je povređen i nalazi se u bolnici. Ranjen je prilikom hapšenja kada je hteo jednog od policajca da napadne nožem.

Istražni organi na licu mesta

U istragu se u međuvremenu uključila i tuniska policija. Osumnjičeni dolazi iz lučkog grada Sfaksa koji mnogim izbeglicama služi kao odskočna daska prilikom ilegalnog prelaska u Evropu.

Odatle pa do italijanskog otoka Lampeduze ima 130 kilometara. Osumnjičeni ni domaćim ni međunarodnim vlastima nije bio poznat kao potencijalni terorista. Tokom pokolja osumnjičeni je uzvikivao „Alahu Akbar“.

Šok za šokom

„Ovo je treći napad u poslednjih mesec dana“, kaže državni tužilac Rikard. Žrtve u Nici nasumično su odabrane i ubijene su samo zato što su se nalazile u crkvi.

Francuska je još u šoku od poslednjeg atentata od pre dve nedelje kada je u jednom predgrađu Pariza na brutalan način ubijen učitelj Samuel Pati. Njega je ubio jedan mladi islamista iz Čečenije zbog toga što je učenicima pokazao, nekim muslimanima sporne, karikature proroka Muhameda. Pati je u međuvremenu sahranjen uz državne počasti.

Krajem septembra su ispred zgrade u kojoj se nekad nalazila redakcija časopisa „Šarli Ebdo“ napadnuta i teško povređena dva slučajna prolaznika. U poslednjih pet godina u Francuskoj je od islamističkog terora život izgubila 271 osoba.

Napad ne čitavu zemlju

Francuski predsednik Makron je, kao i u slučaju napada na Samuela Patija, odmah stigao na mesto zločina. „Ovo je napad na čitavu Francusku“, rekao je francuski predsednik i dodao: „Nećemo odstupiti ni milimetar.“ Makron je pre nekoliko meseci održao govor protiv „separatizma“ i paralelnih društava u Francuskoj. Tom prilikom je najavio i žešću borbu protiv islamističkog nasilja.

-pročitajte još: Makronov riskantan kurs prema islamu

Zbog Makronovih odlučnih istupa protiv islamizma i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osetio se napadnut i poslednjih dana je na račun francuskog predsednika izrekao nekoliko uvreda koje su dovele i do diplomatskih napetosti između Ankare i Pariza. Turska vlada preti bojkotom francuskih proizvoda i u tome nailazi na podršku u nekim muslimanskim zemljama. I to zbog toga što je Makron branio vrednosti otvorenog društva, što uključuje i objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

Emanuel Makron i pripadnici snaga bezbednosti Francuske

Ti spoljnopolitički sukobi mogli bi da budu povod i za dalje napade koje je Makron spomenuo u četvrtak: ispred francuskog konzulata u Džedi u Saudijskoj Arabiji napadnut je i teško ranjen jedan pripadnik obezbeđenja. U Lionu i Avinjonu sprečeni su dalji slični napadi.

Vlada pod pritiskom

Zbog napetog stanja u Francuskoj bi ubuduće oko 7.000 vojnika trebalo da čuva škole i crkve. Premijer Žan Kaste je već nakon napada u Nici proglasio najviši stepen opasnosti od terorizma. I to u trenutku kada se zemlja bori s rekordnim brojem novozaraženih zbog čega je proglašen i novi lokdaun.

A politički pritisak povećava i opozicija, naročito Nacionalni skup (Rassemblement National), stranka Marin Lepen. „Radikali su danas odneli pobedu“, komentarisao je zamenik Marin Lepen, Žordan Bardela. Konzervativni gradonačelnik Nice u isto vreme traži izmene zakona, jer: „Mi protiv islamo-fašizma ne možemo da se borimo postojećim zakonima“.

Slučaj u Nici zaokuplja i susednu Italiju. Desni populista i bivši ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini traži ostavku svoje naslednice Lusijane Lamorgese u slučaju da se pokaže istinitim da je atentator iz Nice preko Lampeduze stigao u Bari i nakon toga, iako mu je bilo zabranjeno napuštanje Italije, u susednu Francusku.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.