Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentat na novinarku razotkrio korupciju

Atentat na novinarku razotkrio korupciju

PRAG (Beta) - Neuspeli atentat na novinarku 'Mlade fronte Dnes' Sabinu Slonkovu prerasta u korupcionašku aferu u češkom MIP-u. Tendere za javne nabavke i poslove poslednje četiri godine počela je da proverava ekonomska kontraobaveštajna služba češke policije. Prošle subote uhapšen je bivši generalni sekretar MIP Karel Srba, pod sumnjom da je naručio ubistvo novinarke koja je otkrila njegove mahincije oko iznajmljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgrade MIP u Moskvi. Time je državu oštetio za 3,3 miliona evra.

Glavni Srbin saučesnik preko koga je ubistvo naručeno, Eva Tomšovicova, izjavila je na saslušanju da je Srba najmanje još u tri slučaja namestio da u tenderu MIP pobede firme koje su Srbi dale mito.

Novi šef češke diplomatije Ciril Svoboda je potvrdio da je dao nalog da se provere svi poslovi sklopljeni dok je Srba 1998-2001. godine kao generalni sekretar odgovarao za finansijsko poslovanje MIP i investicije. Afera je vrlo neugodna po bivšeg šefa češke diplomatije, odnedavno predsedavajućeg 57. zasedanja Generalne skupštine UN, Jana Kavana. Upravo on je doveo Karela Srbu u ministarstvo i branio ga do poslednjeg momenta u aferi oko zgrade u Moskvi.

Predsednik Vaclav Havel je već zatražio od Kavana da se zamisli da li je s obzirom na aferu podoban da ostane na tako visokoj funkciji u UN. Kavan jeodbio bilo kakvu pomisao na ostavku i bar moralnu odgovornost za svog bivšeg bliskog saradnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.