Astrofizičari izvan Mlečnog Puta otkrili više od 880 nepoznatih galaksija

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astrofizičari izvan Mlečnog Puta otkrili više od 880 nepoznatih galaksija

Astrofizičarima su radio talasi pomogli da prvi put „vide“ šta sve postoji izvan naše galaksije.

Kako su objavili u časopisu Astronomical Journal, otkrili su da izvan Mlečnog Puta postoje „stotine dosad nepoznatih galaksija koje čine „najveću strukturu u Vaseljeni - takozvani Veliki Atraktor“.

Tim povodom je Lister Stejvli-Smit (Lister Staveley-Smith), sa univerziteta Zapadne Australije, objasnio:

„Mlečni put je lepa galaksija koju je interesantno proučavati, ali nam ona potpuno zaklanja pogled na galaksije koje se nalaze izvan nje. Naša dosadašnja istraživanja su nam pomogla da nađemo odgovor na to sa čime je povezan fenomen čuvenog „Velikog Atraktora“, o uticaju kojeg na širenje Vaseljene naučnici govore od 70-tih godina prošlog veka“.

Stejvli-Smit i njegove kolege razjasnile su zbog čega Veliki Atraktor „koči“ naš Mlečni Put. Razjasnili su da se radi o ogromnoj, nevidljivoj i našem delu kosmosa bliskoj „komponenti“ koju su oni nazvali „Velikim Zidom“. Za to su im bile potrebne godine praćenja fluktuacija zračenja neutralnog vodonika u međugalaktičkom prostoru, posebno u južnom delu naše galaksije.



Za to su koristili australijski radioteleskop „Parks“.

Stejvli-Smit podseća da je još pre bezmalo pola veka uočeno da se Mlečni Put i njegove „kosmičke komšije“ ne udaljavaju međusobno, kao što bi morali - u skladu sa teorijom širenja Vaseljene, već se pomeraju prema nekim drugim galaksijama. Brzinom od dva miliona kilometara na sat.

Tokom poslednje decenije 20. veka, naučnici su utvrdili da je ta „anomalija“ povezana sa postojanjem takozvanog „Velikog Atraktora“ - potencijalno najvećeg objekta u Vaseljeni. Drugim rečima: gigantskog jata galaksija koje zauzimaju bezmalo polovinu neba južne hemisfere.

Uprkos tome što je međuzavisnost Mlečnog Puta i tog „jata“ nesumnjiva, naučnici nisu mogli da objasne zašto ta grupa galaksija gura Mlečni Put u smeru kojim se kreće.

Posmatranje uz pomoć „Parksa“, pomogla su da se taj uzrok konačno otkrije: otkriveno je da se radi o grupi koju čini više od 880 nevidljivih za nas galaksija koje se nalaze iza Mlečnog Puta. Na rastojanju od približno 250 miliona svetlosnih godina.

Pretpostavljaju da se u toj tački najverovatnije nalazi deo Velikog Atraktora koji spaja dve njegove glavne komponente - grupe galaksija u sazvežđima Norma i Južni Trougao.

Približno trećina otkrivenih galaksija bila je dosad potpuno nepoznata astronomima, a to znači da je masa Velikog Atraktora bila potcenjivana za stotine biliona masa našeg Sunca.

Upravo ova okolnost, kako se naglašava, može objasniti zbog čega priroda i gravitacija tog „zagonetnog objekta“ do sada nisu imali racionalno objašnjenje.

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.