Ašner: Bio sam običan činovnik u Požegi, a ne ustaša

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ašner: Bio sam običan činovnik u Požegi, a ne ustaša

Ratni zločinac Milivoj Ašner (95), koji živi trenutno u Austriji, tvrdi da nije bio član neke policijske jedinice ili ustaškog pokreta, već samo običan činovnik u Požegi.



Hrvatska traži od Austrije njegovo izručenje zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Požege, u Slavoniji.

U saopštenju koje je medijima uputio njegov advokat, Ašner tvrdi da je za vreme rata bio samo činovnik u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Požeškoj županiji i da nikad nije bio pripadnik neke policijske jedinice ili ustaškog pokreta.

Na saopštenje je reagovao istoričar Vinfrid Garša iz Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, koji je rekao da odlučujuće pitanje nije da li je neko pripadnik nekog pokreta ili aktivan u tom režimu, već da li je učestvovao u krivičnim delima i dodao da to treba da ispita sud.

Istoričar Alen Budaj otkrio je da je Ašner od maja 1941. do februara 1942. bio šef policije u Požegi, a Centar Simona Vizentala, pozivajući se na Budaja i više od 10 svedoka koji su potvrdili Ašnerovu ulogu, stavio je Ašnera na svoj popis najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca. Centar tvrdi da je Ašner kao šef policije u Slavonskoj Požegi učestvovao u progonu i deportacijama stotina Srba, Jevreja i Roma.

Ašner je u razgovoru za austrijski časopis "Profil" 2004. godine i sam izjavio da je samo devet meseci nakon obuke postavljen za komandanta policije u Požegi, tvrdeći da su ga ustaše, zato što je u tom svojstvu progonio pripadnike ustaškog pokreta koji su učestvovali u pljačkama, mesecima progonile i zatvarale.

Ašner je nedavno priznao i da je bio lokalni zvaničnik u Požegi, tvdeći da se lojalnim građanima ništa nije dešavalo, a da su nelojalni građani bili deportovani u svoje domovine, a ne trpani u logore jer je to bilo preskupo.

Austrija je dosad odbijala hrvatski zahtev za izručenje jer su sudski eksperti Ašnera proglašavali nesposobnim za ispitivanje i praćenje sudskog postupka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.