Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Arktički plivajući univerzitet" uputio se na najseverniji ruski arhipelag

Tokom narednih 20 dana 58 studenata, poslediplomaca i naučnika iz Bugarske, Švajcarske, Kube, Francuske, Nemačke, Holandije i Srbije, zajedno sa predstavnicima domaćih univerziteta obaviće istraživanja na ostrvima arhipelaga Zemlja Franca Josifa. 
Po rečima organizatora ekspedicije koja se sprovodi devetu godinu zaredom, ovoga puta odvijaće se pod sloganom „nepoznati Arktik", a rukovodilac istraživanja Konstantin Zajkov kaže da upravo na najsevernijem ruskom arhipelagu ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << mnogo toga neistraženog.
Na kraju sveta: Između prirode i postapokalipse
Zemlja Franca Josifa je zasad „bela mrlja" na karti ruskog Arktika. Arhipelag je nedavno postao dostupan naučnicima. U planu je širok spektar istraživanja u oblasti hidrometeorologije, hidrologije, biologije, geologije i arheologije, kaže rukovodilac istraživanja. 
„Počeli smo na vreme da se pripremamo za ekspediciju. Istraživačko plovilo „Profesor Molčanov" bilo je na generalnom remontu, pa u narednih pet godina može opušteno da brodi arktičkim morima, napominje Aleksandar Driker.
Profesor federalne Politehničke škole iz Lozane Erik Hesli kaže da je učešće najveće delegacije u ekspediciji motivisano živim interesovanjem predstavnika švajcarskih univerziteta za probleme arktičkog regiona. 
Očekujemo da naši studenti steknu neprocenjivo iskustvo u budućem profesionalnom radu. Mi se za Arktik  interesujemo sa tačke gledišta proučavanja klime i otapanja leda. Klimatske promene koje su tamo uočene registrovane su i u švajcarskim Alpima, pa je ekspedicija za nas iz tog ugla izuzetno zanimljiva, rekao je je Erik Hesli.
Hladni mir: Kako Rusija i Zapad rešavaju svoje nesuglasice na Arktiku?
Postoji veliko interesovanje zemalja Evropske unije za Arktik. U ekspediciju uključeni predstavnici švajcarskih univerziteta žele da uporede rezultate njihovih teoretskih proučavanja sa praktičnim uzorcima, rekao je predstavnik gubernatora Arhangelske oblasti za razvoj Arktika Lav Levit.
Kako se očekuje ekspedicija će se u Arhangelsk vratiti 28. jula, a prvi rezultati istraživanja biće predstavljeni u izveštajima već na jesen, prenose ruski mediji.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.