Arhimandrit Leonid Gorbačov: spremni smo da svaki razvoj sitaucije

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhimandrit Leonid Gorbačov: spremni smo da svaki razvoj sitaucije

01.02.2011. -

Na današnji dan Ruska pravoslavna zajednica u Kairu nalazi se u relativnoj sigurnosti. Ovo je izjavio u intervjuu za Glas Rusije predstavnik RPC pri Patrijarhu Aleksandrijskom i sve Afrike Arhimandrit Leonid Gorbačov. Skoro nedelju dana u Egitpu ne jenjavaju masovne akcije protesta. U sukobima sa policijom i vojskom piginulo je preko 150 osoba. Najveći broj žrtava je u Kairu.

Poslednjih dana pravoslavni sunarodnici su živeli u strahu. Pored zgrade ruskog crkvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predstavništva Kaira ustanici su podigli barikade, ograđujući teritoriju misije. Ograda je bila uklonjena, obezbeđenje skinuto. Moralo je da se računa samo na sopstvene snage.

Danas, po rečima arhimandrita Leonida, situacija je više ili manje stabilizovana, mada, kaže predstavnik RPC, rano je za opuštanje.

Prošla noć protekla je relativno mirno. U centru grada bilo je nekoliko pucnjeva. Stiče se takav utisak da se situacija polako normalizuje. Prvi put za nekoliko proteklih dana videli smo policajce na ulicama grada. Što se tiče neposredno pravoslavne zajednice, svi ljudi su kod nas popisani. Sa svima održavamo direktne kontakte. Osim mobilne veze koje nije bilo više od 24 sata, postoji stacionarna veza i drugi načini obaveštavanja. Svi su upozoreni, spremni smo na bilo koji razvoj događaja.

Pravoslavna zajednica u Africi sada broji desetine hiljada ljudi, među njima su kako iseljenici iz Rusije, tako i građani Ukrajine, Belorusije, Moldavije. Ruska pravoslavna zajednica u Kairu ima jednu crkvu – velikomučenika Dimitrija Solunskog. Crkva je bila izgrađena početkom 20. veka za predstavnike grčkog pravoslavlja. Krajem 90-ih godina prošlog veka bila je predata na 30 godina u zakup Moskovskoj patrijaršiji za duhovno okrilje Ruske zajednice. Danas se služba u crkvi ne vrši. To nije bezbedno, objašnjava arhimandrit Leonid.

Crkva predstavništva RPC sada je privremeno zatvorena. Tamo se ne vrše bogosluženja iz razloga bezbednosti. Unutra se nalaze stražari, koji su zabarakadirali iznutra teritoriju crkve od lopova i kriminalaca odbeglih iz zatvora.

Sveštenik je podvukao da ovih dana prestavništvo RPC radi u najtešnjem kontaktu sa ambasadom RF u Egiptu. Uspostavljena je on-lajn razmena informacija, sastavljeni su spiskovi sunarodnika. Prilikom daljeg pogoršavanja političke situacije u zemlji ruski građani će biti pod posebnom kontrolom. Svaki vernik je dobio preporuku kako da se ponaša u slučaju vanredne situacije. Za sada se bezbednost naših sunarodnika osigurava. Ipak teško je pretpostaviti šta će biti sutra, kaže arhimandrit Leonid Gorbačov.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.