Argentina na jedan dan imala predsednicu Jevrejku

Izvor: Blic, 17.Maj.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina na jedan dan imala predsednicu Jevrejku

Argentina u kojoj je više od 90 odsto katolika, imala je na jedan dan predsednicu Jevrejku, Betariz Rojkes de Alperovič pošto su aktuelna predsednica i njen zamenik bili odsutni iz zemlje.

Jevrejska zajednica u Argentini je najmnogobrojnija u Latinskoj Americi sa 300.000 pripadnika, ali do reforme Ustava 1994, predsednik je morao da bude katolik.

- Ovo se dogodilo prvi put u istoriji Argentine - rekao je agenciji Frans pres zvaničnik Delegacije izrelskih udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Argentini Aldo Donzis.

Rojkes de Alperovič (56) koja samo danas vrši dužnost predsednice Argentine, inače je privremena predsednica Senata.

Predsednica Argentine Kristina Kirhner nalazi se u poseti Angoli, kao i njen potpredsednik Amado Budu koji je otputovao u Ženevu.

Jedna anketa iz oktobra prošle godine izazvala je kontroverze pošto je pokazala da 30 odsto Argentinaca ne želi da živi u kvartu u kojem je snažno prisustvo Jevreja, a da gotovo polovina njih, odnosno 45 odsto, ne bi bilo u braku sa pripadnicom ili pripadnikom jevrejske zajednice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Argentina na jedan dan imala predsednicu Jevrejku

Izvor: NaDlanu.com, 17.Maj.2012

BUENOS AJRES, 17. maja 2012. (Beta) - Argentina u kojoj je više od 90 odsto katolika, imala je na jedan dan predsednicu Jevrejku, Betariz Rojkes de Alperovič pošto su aktuelna predsednica i njen zamenik bili odsutni iz zemlje... BUENOS AJRES, 17. maja 2012. (Beta) - Argentina u kojoj je više od...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.