Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina: Umro Raul Alfonsin

Buenos Aires -- Raul Alfonsin, koji je Argentinu uveo u demokratiju posle sedmogodišnje vojne diktature, preminuo je u utorak uveče u 83. godini od raka pluća.

U Argentini su zastave spuštene na pola koplja, a Argentinci su juče satima čekali da odaju poštu preminulom bivšem predsedniku Raulu Alfonsinu. Sanduk sa posmrtnim ostacima bivšeg šefa države izložen je ispred zgrade Kongresa u Buenos Ajresu.

Stariji Argentinci su se prisećali glasanja za Alfonsina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle režima 1976-1983, tokom kojeg je stradalo ili nestalo najmanje 13.000 ljudi, dok su mladi došli da odaju počast "ocu demokratije".

Argentinska vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost, a predsednica Argentine Kristina Fernandes rekla je za Alfonsina da je bio "simbol demokratije".

Alfonsin je bio predsednik do 1989, a zbog odluke da se lideri diktatorskog režima izvedu pred sud zbog kršenja ljudskih prava stekao je poštovanje u svetu.

Krajem osamdesetih godina XX veka, nakon štrajkova, hiperinflacije i ekonomske krize, Alfonsin je, međutim, napustio položaj šest meseci pre isteka mandata. Za predsednika je izabran Karlos Menem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.