Argentina: Foklandi će biti naši

Izvor: B92, 06.Feb.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina: Foklandi će biti naši

London -- Argentina očekuje da će Foklandska ostrva, koja se nalaze pod upravom britanske krune, u roku od narednih 20 godina biti pod njenom kontrolom.

To je za "Indipendent" izjavio argentinski ministar spoljnjih poslova Ektor Timerman.

Ministar, koji se nalazi u poseti Londonu, rekao je da je međunarodno javno mnjenje sve više protiv Britanije, dodajući da nije potrebno ubeđivati 3.000 britanskih građana na ostrvima da Argentina treba da upravlja njima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je Veliku Britaniju optužio da militarizuje jug Atlanskog okeana zbog naftnih i prirodnih resursa i tražio je direktne pregovore između Londona i Buenos Airesa.

Timerman je prošle nedelje odbio razgovore sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom zato što je Hejg insistirao na prisustvu predstavnika foklandske vlade.

On je odbio da kaže da li diplomatski paket koji želi da ponudi Hejgu obuhvata zajednički suverenitet, već je kazao da će Britanija uskoro morati da postigne sporazum kojim će biti ispunjeni zahtevi njegove zemlje prema ostrvima koja se u Argentini zovu Malvini.

"Mislim da nećemo čekati još 20 godina. Mislim da svet sve više shvata da je ovo kolonijalno pitanje, pitanje kolonijalizma. Mi ne podržavamo okupaciju stranih ostrva, a slučaj Malvina je okupacija strane teritorije", rekao je argentinski šef dilplomatije.

On je kazao da će Argentina "poštovati " prava stanovnika Foklanda, ali da ne treba da ih ubeđuje u ispravnost zahteva Argentine da polaže pravo na tu teritoriju.

"Ne moram ih ubeđivati. UN kažu da postoji sukob između Velike Britanije i Argentine. Ja ne moram nikoga ubeđivati. Mi moramo primenjivati međunarodno pravo i privhatiti rezolucije, jer će, u suprotnom, UN postati organizacija koja je korisna samo kad podržava moćne", istakao je on.

Ministar je, takođe, rekao da referendum, na kome će se stanovnici Foklandskih ostrva sledećeg meseca izjašnjavati o tome da li žele da ostanu pod britanskom upravom, nema nikakav znacaj, dodajući da Argentina namerava da poštuje "interese, ali ne i želje" stanovnika ostrva.

"Postoji razlika između interesa i želja. Mi ćemo uzeti u obzir interese ljudi koji žive na Malvinima, ali ne i njhove žemlje. To su UN mnogo puta ponovile", objasnio je argentinski ministar.

Odnosi između Britanije i Argentine su se pogoršali prošle godine posle 20. godišnjice rata koji su dve zemlje 1982. godine vodile oko Foklandskih ostrva. U njemu je poginulo 258 britanskih i 649 argentinskih vojnika kada su britanske specijalne mornaričke snage poslate preko Atlantika da odvrate argentinsku invaziju.

Otkriće nafte i tečnog gasa u blizini ostrva dovelo je do daljeg pogoršanja tenzija između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Argentina pozvala Britaniju na pregovore o Folklandskim ostrvima

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2013

06.02.2013. -..Ministar spoljnih poslova Argentine, Hektor Timerman pozvao je Britaniju na direktne pregovore o statusu Folklandskih ostrva. On je naglasio da su pregovori obavezni da se održe bez prisustva predstavnika samih ostrva...Borbeni sukobi između Velike Britanije i Argentine za Folklandska...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.