Arapski svet na rubu eksplozije

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2011, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapski svet na rubu eksplozije

31.01.2011. - Internet odigrao važnu ulogu

U arapskim zemljama se širi val protesta. Političke i socijalne osnove, koje su nedavno izgledale nepokolebljive, uzdrmane su. Počelo je od Tunisa. Tamo je na vlast došla vlada nacionalnog jedinstva. U tom momentu anketirani eksperti nisu isključili mogućnost ponavljanja tuniskog scenarija u drugim zemljama tog regiona.

Tunižanski scenario može da se ponovi na čitavom Bliskom i Srednjem Istoku. Tunis je postao detonator, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << - kaže politikolog Evgenij Satanovski. – Veoma je napeta situacija u Egiptu, čiji je rezultat opširne antivladine demonstracije sa ljudskim žrtvama. Situacija u Alžiru je mnogo gora od situacije u Egiptu. Situacija u Jemenu je gora od situacije u Alžiru.

Ova nedelja je potvrdila tu zabrinjavajuću prognozu. Masovne demonstracije sa zahtevima promena održane su u Egiptu, Jemenu, Alžiru i Mauritaniji. Pri tome je mobilizacija onih, koji protestuju, umnogome bila sprovedena uz pomoć socijalnih mreža, - ističe poslanik ruskog parlamenta Ilija Ponomarjov.

Internet je odigrao važnu ulogu u tim događajima. On takođe igra ulogu u svim bez izuzetka socijalnim i političkim procesima u različitim zemljama poslednjih godina. Glavna specifičnost interneta je mogućnost u kratkom vremenu da informiše veliki broj ljudi, odnosno, sprovede socijalnu mobilizaciju.

Nisu uzalud vlasti Egipta posle početka masovnih demonstracija blokirale rad socijalnih mreža interneta i mobilnu vezu. Međutim, ni to nije pomoglo. Predsednik zemlje Hosni Mubarak je bio primoran da pošalje u ostavku vladu. Međutim, demonstranti na ulicama i trgovima glavnog grada i dalje traže da bi i sam šef države podneo ostavku.

Prema mišlenju ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, poslednji dramatični događaji u arapskom svetu su ozbiljno upozorenje za vlasti. To je on izjavio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ono što se desilo u Tunisu, mislim, da je važna pouka za bilo koje vlasti. Vlasti moraju ne da se odmaraju na lovorikama, sede u udobnim foteljama, već se razvijaju zajedno s društvom. Nije važno, o kojoj se zemlji radi: U Evropi, u Africi, u Latinskoj Americi. Kada vlasti ne stižu za društvenim razvojem, ne odgovaraju na očekivanja ljudi, sve se tužno završava, nastaju degradacija i haos.

Nezadovoljstvo u arapskom svetu je ouslovljeno političkim i socijalnim uzrocima, pre svega nezaposljenošću, korupcijom u vlasnim strukturama, odsutnošću demokratskih prava i sloboda. U tome su problem vlasti i njihova odgovornost.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.