Arapska liga pozvala Trampa pa preispita stav o Jerusalimu

Izvor: Blic, 29.Jan.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapska liga pozvala Trampa pa preispita stav o Jerusalimu

Arapska liga pozvala je danas američkog predsednika Donalda Trampa da preispita svoj stav posle najave da će američku ambasadu iz Tel Aviva premestiti u Jerusalim.

- Nadamo se da će nova administracija preispitati taj stav, kako bi sačuvala ulogu posrednika u mirovnom procesu na Bliskom istoku - izjavio je pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Said Abu Ali.

Tramp je poput nekih svojih prethodnika obećao da će američku ambasadu premestiti u Jerusalim, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi izazvalo veliko nezadovoljstvo Palestinaca koji žele da istočni deo tog grada bude glavni grad njihove buduće države čije formiranje traže kao deo mirovnog sporazuma s Izraelom.

Tokom kampanje za predsedničke izbore Tramp i neki njegovi savetnici su najavili da će, ukoliko on postane predsednik, SAD priznati ujedinjeni Jerusalim kao glavni grad Izraela i sprovesti odluku Kongresa SAD da se ambasada tamo preseli iz Tela aviva.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Netanjahu: Primereno da sve ambasade budu u Jerusalimu

Izvor: RTS, 29.Jan.2017

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da bi ambasadu SAD trebalo premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. . Netanjahu je to rekao na sednici svoje vlade u cilju da se, kako se čini, suprotstavi izveštajima o zabrinutosti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.