Arapska liga formira zajedničku vojnu silu?

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapska liga formira zajedničku vojnu silu?

Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbednosnim pretnjama u regionu, javlja Rojters, pozivajući se na nacrt završnog kominikea.
Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja egipatskog predsednika Abdel Fataha el Sisija, mogla bi da potraje mesecima, prenosi Tanjug pisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojtersa.

U nacrtu dokumenta se vojna sila Arapske lige definiše kao dobrovoljna, što znači da se ni od jedne države neće zahtevati učešće.
Sa samita Arapske lige je upućen poziv borcima šiitskih pobunjenika u Jemenu, koje podržava Iran, da napuste prestonicu i predaju oružje "legitimnim jemenskim vlastima", prenosi Beta.
Region se suočava sa opasnostima jer, dok su sukobi intenzivirani u Jemenu i Libiji, a građanski rat u Siriji ulazi u svoju petu godinu.
Egipat, najmnogoljudnija arapska država, suočava se sa islamističkom ekstremističkom pobunom, a ekstremisti Islamske države su zauzeli delove Iraka i Sirije i iznedrili frakcije širom arapskog sveta.
SAD i druge velike sile nastoje da postignu konačni nuklearni sporazum sa Iranom, u procesu koji brine mnoge sunitske arapske lidere jer su oprezni zbog narastajućeg regionalnog uticaja šiitskog Irana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2015

Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbednosnim pretnjama u regionu, javlja Rojters, pozivajući se na nacrt završnog kominikea...Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.