Arapi i Jevreji: braća po oružju: Patka sezone ili početak velike igre

Izvor: Vostok.rs, 20.Nov.2013, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi i Jevreji: braća po oružju: Patka sezone ili početak velike igre

20.11.2013. -

Braitanski Sandi Tajms pozivajući se na anonimne izvore saopštio je o tesnim kontaktima specijalnih službi Izraela i Saudijske Arabije na temu zajedničkog vojnog rešenja iranskog nuklearnog problema.

Er-Rijad i Tel-Aviv se plaše da mogući sporazum između Irana i Šestorske posrednika (stalni članovi SB UN plus Nemačka) neće garantovati odustajanje Teherana od razrade nuklearnog oružja. Pretpostavlja se da je Saudijska Arabija spremna da pruži Izraelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svu neophodnu pomoć u napadu na Iran – počev od vazduhoplovnih baza, pa do bespilotnih letelica i spasilačkih helikoptera. Poslednje, treba smatrati, biće potrebno za traganje i spasavanje oborenih pilota ratnog vazduhoplovstva Izraela.

Izrael uopšte ne krije razočaranje ženevskim pregovorima o iranskom dosijeu, kao i otopljavanjem odnosa između Irana i SAD. Tako ministar ekonomije Izraela Naftali Benet za vreme posete Americi uporedio je pregovarački proces sa boks-mečom, gde borca bačenog na pod neočekivano podižu i daju mu da dođe sebi, umesto da fiksiraju nokaut. Iranu ne smemo dozvoliti da se podigne, smatra Benet. Sa svoje strane izraelski premijer Binjamin Netanjjahu je izjavio da ga nije dojmio sveži izveštaj MAGATE, koji u celini potvrđuje civilnu usmerenost iranskog nuklernog programa.

U međuvremenu informacija o tobožnjim saudijsko-izraelskim konsultacijama o zajedničkoj vojnoj operaciji protiv Irana izazvala je među ekspertima najprotivrečnija mišljenja. Teško je čak pretpostaviti format takvog partnerstva, primetio je za Glas Rusije ekspert za Istok iz Instituta za strateške ocene Sergej Demidenko.

- Naravno, zajednička iranska opasnost u izvesnoj meri spaja ove dve države, ali ne toliko da one sklope neku stratešku vojnu alijansu ili antiiransku alijansu linijom specijalnih službi. Ova alijansa nije verovatna u principu, ali ako počnemo da fantaziramo na ovu temu, naravno, ona neće izazvati nikakvo oduševljenje u drugim arapskim zemljama. Ni jedna apraska država nije spremna da prizna Izrael.

Čak prinudni savez Tel-Aviva i Er-Rijada ne može da postoji, ubeđen je izraelski politikolog Avigdor Eskin. Da, između Izraela i svih arapskih dražva uvek su bili i biće određeni prećutni kontakti. Ali Izrael i Saudijska Arabija neće zajedno napadati, podvlači Eskin. Takva verovatnoća ne može da se razmatra čak sa čisto vojno-tehničke tačke gledišta: nije bilo ni presedana, ni zajedničkim manevara.

Što se tiče iranskog nuklearnog dosijea, ovde se podudaraju interesi mnogih zemalja, uključujući Rusiju, ističe Avigdor Eskin. I ne samo zato što se neko ozbiljno plaši Irana, koliko zato što u slučaju da on proizvede nuklearno oružje, čitav region će početi hitno da se bavi time.

U stvari antiiranska alijansa Er-Rijada i Tel-Aviva nije baš tako protivrečna, smatra sa svoje strane docent kateder za Istok MGIMO Nikolaj Surkov. Postoji staro pravilo: neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, ili makar potencijalni saveznik. A glasine o mogućim kontaktima između Saudijske Arabije i Izraela o iranskoj problematici su kolale odavno, podseća Surkov.

- To je teško nazvati alijansom, to je pre neka koordinacija napora, zato što nikavi zvanični dokumenti, naravno, neće biti potpisani. Tim pre što susedi Saudijske Arabije vide u Iranu opasnost takođe, i u principu ako postoji mogućnost da se neutrališe ova iranska nuklearna opasnost izraelskim rukama, zašto da ne?

Tokom poslednjih 20 godina upravo Saudijska Arabija nije prema Izraelu zauzimala strogu poziciju, ističe Surkov. Saudijci su govorili o potrebi da se suzdražva Izrael političko-diplomatskim metodama, ali nikada nije bilo reči o vojnoj konfrontaciji. A pred licem takvog problema kao što je iranski, obe strane mogu da deluju makar čak ne direktno i pod oznakom „poverljivo“, dopušta ekspert.

Na kome će ostati vodeća uloga, teško je predvideti. Ali Bliski Istok je uvek bio polje velike političke igre, i nema nikakvih objektivnih razloga da se sitaucija promeni. Jednostavno s vremena na vreme igrači menjaju uloge, što se očigledno sada i dešava.

Nikita Sorokin,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.