Arafatova kuća postaje muzej?

Izvor: Blic, 11.Nov.2015, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arafatova kuća postaje muzej?

Vođe Hamasa u Gazi predale su kuću nekadašnjeg palestinskog predsednika Jasera Arafata zvaničnicima njegove partije Fatah, u nameri da ona bude pretvorena u muzej.

Arafatova kuća bila je zatvorena od kad je islamistička grupa Hamas preuzela Gazu 2007, pošto je, u krvavim uličnim sukobima, svrgnula palestinske vlasti, a Fatah podvela pod vođstvo Arafatovog naslednika, Mahmuda Abasa.

Ceremoniji predaje Arafatove kuće, uoči godišnjice njegove smrti, prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u utorak predstavnici svih palestinskih struja.

Poslednjih godina života, Arafat je, pod opsadom Izraela, živeo u predsedničkom kompleksu u Ramali na Zapadnoj obali, a pošto se 2004. razboleo, 75-godišnji lider prebačen je u Francusku, gde je iste godine i umro, podseća AP.

NJegova kuća, u blizini bezbednosnog kompleksa pod kontrolom Hamasa, puna je predmeta koje je Arafat koristio - starih monitora, fotokopir-mašina, uniformi i porodičnih fotografija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

USPOMENA NA NEKADAŠNJEG PALESTINSKOG PREDSEDNIKA: Kuća Jasera Arafata postaje muzej

Izvor: Kurir, 11.Nov.2015

Vođe Hamasa u Gazi predale su kuću nekadašnjeg palestinskog predsednika Jasera Arafata zvaničnicima njegove partije Fatah, u nameri da ona bude pretvorena u muzej...Arafatova kuća bila je zatvorena od kad je islamistička grupa Hamas preuzela Gazu 2007, pošto je, u krvavim uličnim sukobima, svrgnula...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.