Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arafat u bolnici

Arafat u bolnici

Palestinski lider Jaser Arafat biće prebačen iz svog štaba u bolnicu u Ramali na Zapadnoj obali. On je u sredu uveče kolabirao i na deset minuta ostao bez svesti. Prvi put u poslednje tri godine napušta svoj dom.

Zdravstveno stanje Arafata je i dalje kritično, iako mu je bilo malo bolje u četvrtak pre zore kada je prisustvovao molitvi uobičajenoj tokom svetog meseca ramazana, izjavio je Saeb Erekat, ministar u palestinskoj vladi. Brigu o Arafatovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zdravlju preuzeo je tim doktora koji je doputovao iz arapskih zemalja.

Problemi sa zdravljem 75-godišnjeg Arafata, koji se već dve i po godine nalazi u delimično razrušenom štabu, počeli su 20. oktobra, a najviši palestinski zvaničnici pozvali su sve pripadnike Fataha iz inostranstva da se vrate u Ramalu.

'Moramo se pripremiti za najgore, sve je moguće', rekao je za 'Al Džaziru' ministar za komunikaciju Auzam Ahmed. Strah od najgoreg zabrinuo je sve njegove saradnike. Juče je u Ramalu iz Pariza doputovala i njegova supruga Suha.

'Uprkos trenutnom poboljšanju zdravlja, stanje je i dalje kritično', rekao je visoki palestinski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Nezvanično u Ramali kruži priča da je Arafat već obavezao najbliže saradnike Ahmeda Kureija, palestinskog ministra, Mahmuda Abasa bivšeg premijera, i Salima Zanona, predsednika palestinskog Nacionalnog saveta, da nastave da vode Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) i palestinske vlasti dok je on bolestan.

Skot Meklelan, portparol Bele kuće, izjavio je da Vašington sa velikom pažnjom prati dešavanja u Ramali. Izraelski radio objavio je da armija već priprema planove o razmeštanju trupa u slučaju da Arafat premine kako bi se sprečilo izbijanje nemira na Zapadnoj obali i u Gazi.

Iz kancelarije Arijela Šarona je potvrđeno da su palestinski zvaničnici zatražili dozvolu da strani doktori doputuju i pomognu u lečenju Arafata. Palestinski zvaničnici tvrdili su da Arafat ima teži oblik gripa, dok izraelski veruju da je u pitanju rak stomaka. Nakon biopsije digestivnog trakta otklonjene su te sumnje. Međutim, posle pogoršanja stanja Izraelci spekulišu o tome da se radi o moždanom udaru. Krajem 90-ih Arafat je pokazivao simptome Parkinsonove bolesti, ali to nikada nije zvanično potvrđeno.

Izraelci tvrde da Arafat može u svakom trenutku da napusti svoj štab u Ramali, ali da mu ne garantuju povratak, zbog čega je on u njemu zatvoren već dve i po godine.

Arafat će biti prebačen u Jordan. On je najpopularniji palestinski lider i posle njegove smrti analitičari očekuju veliku borbu za prevlast, kao što je do sada često bio slučaj sa bezbednosnim zvaničnicima. Prema zakonu, u slučaju Arafatove smrti predsednik palestinskog parlamenta će ga zameniti do 60 dana do kada moraju da budu održani izbori. Tu funkciju obavlja Rauhi Fatuh, koji nije uspeo da pomiri zavađene frakcije. Na čelu PLO Arafata će zameniti Mahmud Abasa, njegov zamenik. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.