Apelacioni sud: Tramp može da bude tužen zbog napada na Kongres

Izvor: VOA, 01.Dec.2023, 18:23

Apelacioni sud: Tramp može da bude tužen zbog napada na Kongres

Pripadnici policije Kapitola i demokratski članovi Kongresa mogu da tuže bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog napada njegovih pristalica na Kapitol 6. januara, presudio je u petak federalni apelacioni sud. Tročlano sudsko vijeće apeacionog suda bilo je protiv Trampovog zahtjeva da se odbace tužbe protiv njega za podstrekivanje nasilne rulje 6. januara 2021. godine. Vijeće je presudilo da je Tramp djelovao "u ličnom kapacitetu kao predsjednički kandidat" kada je pristalice pozvao da idu na Kapitol. Američki predsjednici su imuni od građanskih tužbi samo kada je riječ o potezima koje su preduzeli tokom obavljanja zvančne dužnosti. Međutim, sud je naveo da nije riječ o konačnoj presudi o tome da li Tramp ima predsjednički imunitet od građanskih tužbi u ovom slučaju, te da sudije nisu izražavale stav o tome da li su optužbe protiv bivšeg predsjednika osnovane. Odluka sudskog vijeća, u kojem je i sudija kojeg je imenovao Tramp, bila je jednoglasna. Trampov portparol u petak je ocijenio da je presuda "ograničena, uska i proceduralna" te da je Tramp "radio za američki narod" na dan napada. Trampovi advokati tvrdili su da bivši predsjednik takđe ima imunitet kada je riječ o krivičnom gonjenju u slučaju koji je pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit, a u kojem se bivši predsjednik optužuje za nelegalnu zavjeru da poništi izborni poraz od predsjednika Džoa Bajdena. Optužnica za krivično djelo u tom slučaju je jedna od četiri koje su podignute protiv Trampa, trenutno favorita za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije za izbore naredne godine. Trampovi advokati tvrdili su da su se njegove izjave odnosile na pitanja od javnog interesa i da potpadaju pod predsjednički imunitet. U sudskim dokumentima su naveli da je Tramp u Senatu oslobođen optužbi da je podsticao nemire, nakon što je opozvan u donjem domu Kongresa, i da su tužbe "upravo tip maltretiranje od kojeg bi trebalo da štiti predsjednički imunitet". Policajci koji su tužili Trampa naveli su u tužbi da je bivši predsjednik odgovoran za fizičke i emotivne povrede koje su pretrpjeli zbog napada na Kapitol.  “Današnja presuda jasno stavlja do znanja da će odgovarati oni koji ugrožavaju našu demokratiju i živote onih koji su položili zakletvu da je brane", saopštio je advokat policajaca. Dvije tužbe podnijele su demokrate u Predstavničkom domu.  Prethodno je sudija okružnog suda presudio da su Trampove poruke tokom protesta, održanog prije napada na Kongres, vjerovatno bile "podstrekivanje koje nije zaštićeno prvim amandmanom američkog Ustava (koje štiti pravo na slobodu govora)".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Odluka suda da se Trumpu može suditi zbog navodnog poticanja nereda na Capitolu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2023

Savezni apelacioni sud donio je 1. decembra presudu da bivši američki predsjednik Donald Trump može biti tužen na građanskom sudu zbog njegove uloge u navodnom poticanju nereda na Capitol Hillu u januaru 2021. Do ovakve presude je došlo nakon što su dvojica ozlijeđenih policijskih službenika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.