Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antraks se pojavio u severnom Iraku

U severnom Iraku 37 osoba je zaraženo antraksom, što je prvi slučaj izbijanja ove bolesti od 1980-tih godina, izjavio je danas Zirjan Otman, ministar zdravlja kurdske autonomne oblasti.

Izgleda da je bolest prešla sa stoke na ljude, rekao je ministar Otman, dodajući da je prvi slučaj antraksa kod čoveka je otkriven prošlog meseca u pokrajini Dahuk. U svih 37 slučajeva pogođena je koža pacijenata, a ne njihova pluća ili unutrašnji organi, što se događa u težim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << antraksa. Vlasti su naložile da se zaražene životinje zakolju i sahrane, a stoka koja još nije inficirana vakciniše, izjavio je Otman.

"Ministarstva zdravlja i poljoprivrede pokusavaju da suzbiju bolest, jer ukoliko se proširi među životinjama, a zatim prenese na čoveka to bi imalo negativne posledice po ekonomiju", dodao je ministar.

Antraks, koji u nekim oblicima može da bude smrtonosan kod ljudi, endemska je bolest kod stoke. Spore antraksa mogu da budu upotrebljene kao biološko oružje, ali nema naznaka da je to slučaj sa pojavom antraksa u Iraku, naveo je Rojters.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antraks na severu Iraka

Izvor: B92, 12.Okt.2008

Sulejmanija -- U severnom Iraku 37 osoba je zaraženo antraksom, što je prvi slučaj izbijanja ove bolesti od 80-ih godina, kaže ministar zdravlja kurdske autonomne oblasti... Izgleda da je bolest prešla sa stoke na ljude, rekao je ministar Zirjan Otman, dodajući da je prvi slučaj antraksa kod čoveka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.