Izvor: B92, 01.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antivladini protesti u Jermeniji

Jerevan -- Najmanje 10.000 osoba okupilo se danas na antivladinim demonstracijama u Jermeniji zahtevajući održavanje vanrednih izborima u toj zemlji.

Demonstracije su organizovane povodom prve godišnjice od sukoba policije i opozicionih aktivista, koji su izbili nakon izbora Serža Sarksijana za predsednika na izborima, za koje opozicija tvrdi da su namešteni.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i jermenska opozicija optužuju Sarksijana i jermensku vladu da organizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politički motivisana suđenja u vezi sa nemirima i da nisu istražili tvrdnje da je policija upotrebila prekomernu silu.

U nemirima pre godinu dana poginulo je 10 osoba, uključujući dva policajca, a više od 100 osoba je uhapšeno tokom vanrednog stanja koje je uvedeno nakon nemira.

Više od 50 osoba je osuđeno na kazne zatvora zbog učešća u nemirima. Jedan broj je pomilovan, ali se i dalje vode sudski procesi protiv više opozicionih funkcionera, uključujući i bivšeg ministra spoljnih poslova. Vlasti su optužile opoziciju da je pokušala da obori vladu.

Na protestu u Jerevanu demonstranti su danas minutom ćutanja odali poštu poginulima u nemirima. Demonstranti su nosili transparentne sa pozivom na održavanje vanrednih izborima i oslobađanje političkih zatvorenika.

"Vlasti nisu izvukli nikakve zaključke iz ovih tragičnih događaja i ništa nisu učinile na uspostavljanju demokratije u zemlji", rekao je lider opozicije Levon Ter-Petrosijan, koji je bio Sarksijanov rival na izborima.

Ter-Petrosijan je rekao okupljenima na protestu da je i pored pritisaka vlasti "narod jači, da nije zaplašen i da je spreman da nastavi borbu".

Vlasti Jerevana nisu dozvolile demonstrantima da se okupe u centru grada, ali su se demonstracije održane nakon razgovora sa policijom.

Naredni parlamentarni izbori u Jermeniji planirani su za 2012. godinu, a predsednički izbori za 2013. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.