Antisemtiski napisi na spomeniku žrtvama Krakovskog geta

Izvor: S media, 13.Mar.2010, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antisemtiski napisi na spomeniku žrtvama Krakovskog geta

Dan uoči obeležavanje 67. godišnjice likvidacije u jevrejskom getu u Krakovu, spomenik njegovim žrtavama osvanuo je oskrnavljen antisemitskim napisima "Marš, Jevreji" i "Hitler je dobar".

Nepoznati vandali crvenim sprejem iscrtali su kukaste krstove i napise na nemačkom "Juden, raus" i nemuštom engleskom "Hitler good" na spomeniku u nekadašnjem logoru Plašov.

Policija je odmah danas povela istragu, u okolini spomenika pojačala patrole a gradske i regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vlasti počele čišćenje oskrnavljenog spomenika.

Upravo pred njim završava sutra tradicionalni Marš pamćenja, kada Jevreji i Poljaci šetnjom od Trga heroja geta u Krakovu do bivšeg koncentracionog logora Plašov odaju poštu hiljadi jevrejskih žrtava.

Nacisti su oko 17.000 lokalnih Jevreja saterali u geto u okupiranom Krakovu 1941. godine.

U noći izmedju 13. i 14. marta 1943. godine su ga likvidirali, na ulicama je tokom likvidacije poginulo oko 1.000 Jevreja dok su sve ostale radno sposobne prebacili u obližnji logor u Plašov.

Logor Plašov je prvo služio kao radni, ali su ga vrlo brzo nacisti pretvorili u koncentracioni logor gde su kasnije dovodjeni i Romi i Poljaci.

U nedelju će žrtvama geta i njihovim stradanjima odati poštu Marš pamćenja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.