Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antisemitski ispad, evropski amblem

Varšava -- Šokirani poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju istragu o evropskoj publikaciji se antisemitskim porukama.

Naime, istraga treba da utvrdi da li je ta institucija finansirala najnoviju publikaciju s antisemitskim ispadima njihovog kolege, poljskog poslanika za radikalnu ultrakatoličku Ligu poljskih porodica, Maćeja Gjertiha. Gjertih, inače, otac lidera poljskih nacionalista i ministra prosvete Romana Gjertiha, zaštitio je svoju najnoviju knjigu "Rat civilizacija" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plavožutim amblemom Evropskog parlamenta.

Publikacija tako na prvi pogled izgleda kao zvanična brošura EP, a Gjertih se tek na drugoj stranici ogradio da su to njegovi lični pogledi, a ne zvanični stavovi evropskih poslanika.

"Jevreji svojom voljom vode život odvojen od okruženja. Sami biraju aparthejd. Sami stvaraju geta, četvrti u kojima žive zajedno poput 'čajnataunova' u SAD. Samo Hitlerovi Nemci su terali Jevreje u geta prinudno", citira poljski dnevnik "Gazeta viborča" izvode iz te knjige.

Portparol šefa evropskih socijalista Martin Šulc izjavio je poljskom listu "Armin Mahmer" da EP "zahteva istragu da se vidi da li je knjiga na bilo kakav način finansirana novcem parlamenta" što bi, kako je istakao, "bilo nedopustivo".

Gjertih ima svoje simpatizere u konzervativnim ultrakatoličkim nacionalističkim krugovima u Poljskoj zbog antisemitizma ali i tvrdnje da "Ukrajinci nisu narod, već ih je izmislila Austro-Ugarska da iznervira Poljake".

On je do sada šokirao EP uglavnom svojim aktivnostima za potpunu zabranu pobačaja, kada je priredio izložbu na kojoj je veštački prekid trudnoće uporedio sa gasnim komorama nacističkih logora, ili svojim krstaškim ratom protiv Čarlsa Darvina i teorije evolucije, protiv koga je u EP čak organizovao naučnu konferenciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.