Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiratni protesti u SAD

Vašington -- Nekoliko desetina hiljada ljudi širom SAD okupilo se na demonstracijama protiv rata u Iraku.

Demonstracije su održane u Los Anđelesu, Oklahomi, De Moinu u Ajovi i ispred Bele kuće, a organizovala ih je organizacija Zajedno za mir i pravdu.

Ispred Kapitol hila u Vašingtonu okupile su se porodice vojnika koji služe u Iraku, ali i drugi građani iz svih krajeva SAD. Među njima su bili glumci Tim Robins, Šon Pen, Suzan Sarandon i Džejn Fonda.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />U jednom trenutku, oko 300 protestanata je jurnulo ka Kapitol hilu, ali ih je policija u tome sprečila.

Pastor Džesi Džekson, aktivista za ljudska prava, kaže da je bilo dosta smrti: "Dosta smrti, održite nadu. Dosta novca, održite nadu, vratite vojnike, odžite nadu."

Melisa Nalavenko, sestra vojnika poginulog u Iraku, kaže da je došla na skup kako bi pokazala koliko ljudskih života rat košta. "Rat je besmislen i vreme je da se svi vrate kući, tako da niko više ne mora da prolazi kroz ono kroz šta je prošla moja porodica", kaže ona.

Više od 3.000 vojnika do sada je poginulo u Iraku, a 22.000 je povređeno. Demonstranti žele da izvrše pritisak na Kongres, u kom većinu sada imaju demokrate, da odbaci i uskrati finansiranje novog plana predsednika SAD Džordža Buša za Irak. Taj plan predviđa slanje još 21.500 vojnika u Irak, koji bi ojačali kontingent od oko 132.000 vojnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.