Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antietiopski protesti u Mogadišu

Mogadiš -- Najmanje jedna osoba poginula u oružanom sukobu vladinih snaga i demonstranata koji protestuju protiv prisustva etiopskih trupa.

U Mogadišu su danas demonstranti bacali kamanje na vladine snage i palili gume, što je dimom ispunilo ulice i podsetilo na haos u ovoj zemlji koji je prekinut tokom šest meseci vladavine islamista.

"Demonstranti su pucali na policajece, a policija je uzvratila vatru i ubila jednog čoveka", rekao je izvor iz somalijske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da nema informacije o broju povređenih.

Jedan očevidac je, međutim, rekao da su ubijene tri osobe, a da su etiopske trupe otvorile vatru.

"Etiopljani su otvorili vatru i ubili jednog dečaka, ženu i još jednu osobu", rekao je očevidac.

U poslednjem izražavanju nezadovoljstva zbog prisustva etiopskih snaga koje su proterale islamiste, stotine Somalijaca je marširalo kroz glavni grad pevajući "Dole Eiopija". Među protestantima je bio znatan broj dece i žena koje su nosile Kuran.

Etiopski vojnici su pucali u vazduh da bi rasterali demonstrante, dok su vladine snage, naoružane kalašnjikovima, patrolirale ulicama.

Somalijska prelazna vlada želi da se ustoliči u Mogadišu, jednom od najopasnijih gradova na svetu, pošto je prošle nedelje uz pomoć etiopskih tenkova, pešadije i avijacije proterala islamiste.

Nekoliko sati pošto su islamisti napustili Mogadiš, naoružane grupe lojalne lokalnim gospodarima rata ponovo su se pojavile na ključnim tačkama u gradu, gde su ranije pljačkale i terorisale civile.

Njihov povratak je pokazao da bi Mogadiš mogao lako da se vrati u anarhiju i nasilje između klanova koje je vladalo u ovom gradu od 1991. godine.

Prelazna vlada je stanovnicima Mogadiša dala rok do četvrtka da predaju oružije ili će ih vladine snage razoružati.

Somalija nema stabilnu vladu još od kada je 1991. godine zbačen dugogodišnji diktator Mohamed Siad Bare. Prelazna vlada je formirana pre dve godine uz pomoć Ujedinjinih nacija, ali zapravo pravu kontrolu nad zemljom nije imala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.