Izvor: B92, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Za rat u Iraku 57 odsto Amerikanaca

Vašington -- Većina Amerikanaca i dalje podržava svrgavanje iračkog prdsednika Sadama Huseina putem vojne intervencije protiv njegove zemlje, ali broj stanovnika SAD koji su takvog mišljenja opao je tokom ovog meseca.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, koje su zajednički obavili televizija Ej-bi-si njuz i list "Vašington post", broj onih koji podržavaju politiku američkog predsednika Džordža Buša prema Iraku opao je sa 58 na 50 procenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U anketi, u kojoj su od 16. do 20. januara ispitane 1.133 odrasle osobe, 57 procenata Amerikanaca podržava svragavanje Sadama Huseina upotrebom sile, u odnosu na 62 odsto prošlog meseca i 78 odsto u anketi koja je obavljena odmah posle napada na Njujork u Vašington 11. septembra 2001. godine. Ukoliko inspektori za kontrolu oružja UN ne budu uspeli da pronađu dokaze da Bagdad poseduje oružje za masovno uništenje, 71 odsto Amerikanaca smatra da SAD treba da objave sopstvene dokaze pre napada na Irak. Pedeset pet odsto ispitanih su mišljenja da SAD treba da postave rok inspektorima UN za zavrešetak njihove misije u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.