Izvor: Blic, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela povezuje SAD i EU

Angela povezuje SAD i EU

Nemačka kancelaraka Angela Merkel izjavila je da EU i SAD moraju harmonizovati međusobne odnose i da bi želela da jačanje saradnje između Brisela i Vašingtona bude glavna tema šestomesečnog predsedavanja njene zemlje EU i Grupi osam, koje je počelo 1. januara.

Merkelova je u intervjuu 'Fajnenšel tajmsu' istakla da će harmonizacija odnosa između evropskog bloka i SAD ojačati talas investicija i trgovinske razmene.

'Unakrsna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << modifikacija mogla bi biti dobra osnova za transatlantsku saradnju' izjavila je Merkelova i podsetila da su evropski i američki privredni sistemi zasnovani na istim vrednostima. Ona je dodala da treba pronaći načine da se nastavi razvijanje transatlantske saradnje, ukazujući da se to mora raditi pažljivo kako se ne bi udaljili jedni od drugih, već približili.

Nemačka kancelarka će danas posetiti američkog predsednika Džordža Buša u Vašingtonu, a na dnevnom redu naći će se i oživljavanje mirovnog procesa na Bliskom istoku. Berlin, Pariz i London smatraju da je Vašington marginalizovao konflikt između Izraela i Palestinaca jer je preokupiran ratom u Iraku. Merkelova i britanski premijer Toni Bler su u nedavnim govorima istakli važnost obnavljanja mirovnog procesa bez koje je nemoguće postići trajan mir u čitavom reigonu.

Odnosi između Nemačke i SAD dostigli su najnižu tačku tokom mandata njenog prethodnika Gerharda Šredera, posebno zbog iračkog pitanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.